Gemeente zet zwaar druk op eigenaar museum

4 April 2021, 12:49 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Het museum in Rijsoord. De gemeente is maar in een deel geïnteresseerd. Inzet: eigenaar Ad Los. Het museum is zijn levenswerk. Hij is ook gemeenteraadslid en was mede oprichter van de lokale politieke partijen Echt voor Ridderkerk en Leefbaar Ridderkerk.

door Geert van Someren
 
In het meningsverschil dat het Ridderkers college van B&W heeft met eigenaar Ad Los over het museum Johannes Post School aan de Rijksstraatweg, is zwaar juridisch geschut ingezet. Uit een brief van het college aan Los, die in het bezit is van het Ridderkerks Dagblad, blijkt dat de eigenaar is gesommeerd om voor 1 april 2021 schriftelijk te bevestigen dat hij de delen van het museum waarop de gemeente het eerste recht van koop heeft, niet aan een ander zal verkopen. Tevens moet Los verklaren dat hij de bewuste percelen en de opstallen aan de gemeente zal leveren, als die tot de aankoop besluit.

Het is aannemelijk dat Los daar niet op is gegaan en dat ook niet zal doen. Evenzo zal het college er dan vermoedelijk toe overgaan om beslag te laten leggen op de zaken die de gemeente wil kopen. Het meningsverschil is gebaseerd op de beperkte interesse van de gemeente voor de unieke zaak aan het Waaltje. Ad Los wil het complete museum, alle opstallen en de inventaris verkopen voor iets meer 2,6 miljoen euro. Hij had er ook een potentiele koper voor, die het museum wil voortzetten. Diens interesse is echter door de juridische verwikkelingen wel bekoeld.
 
Niet voortzetten
De gemeente is allerminst van plan het museum voort te zetten. Bijzonder is dat er nooit een cent subsidie naar toe hoefde te gaan en dat het museum sinds een reeks van jaren zwarte cijfers noteert. In het museum wordt onder andere in het schoolgebouw de capitulatie ter plaatse voor de Duitsers in mei 1940 met hulp van wassen poppen uitgebeeld. Ook herbergt het onder andere een planetarium, een tijdmachine en kan een rondvaart worden gemaakt op het Waaltje. Regelmatig bezochten voor de corona pandemie bus-gezelschappen Rijsoord.

Het college wil echter de percelen en opstallen waar de gemeente het eerste recht van koop op heeft, leeg geleverd hebben. Wethouder Peter Meij zou tegen Los hebben gezegd dat in de oude school wel foto’s worden opgehangen. Een hard gelag voor Ad Los, die van het museum zijn levenswerk maakte. Op dit moment legt hij de laatste hand aan een film voor de tijdmachine over het neerstorten in de Tweede Wereldoorlog van de Lancaster bommenwerper in Rijsoord. Kijkers maken een reis terug in de tijd en zitten levensecht aan boord van de bommenwerper. Dat is een zeer spectaculaire ervaring.
 
Gemeenteraad
Deze week komt in de Ridderkerkse gemeenteraad tijdens een extra spoedvergadering een voorstel van het college van B&W aan de orde, om 755.000 euro ter beschikking te stellen voor de aankoop van de door de gemeente gewenste delen van het museum. De verwachting is dat een meerderheid daar mee akkoord gaat. De juridische strijd is echter dan niet voorbij. In het huis-aan-huisblad De Combinatie vergeleek een inzender de zaak met eerdere lokale juridische zaken als de woonboot Annemarij en de Boomgaard. Zaken waarin de gemeente na lang procederen aan het kortste eind trok. Wat tegen de gemeente pleit, is dat Los al twee jaar geleden schriftelijk contact zocht over zijn voornemen om het museum te verkopen, maar dat de gemeente daar toen geen enkele reactie op heeft gegeven.