Gemeente Ridderkerk is op weg naar meer zelfstandigheid

17 July 2022, 16:59 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Voor inhoudelijke onderwerpen wil Ridderkerk dat een eigen beleid mogelijk is met eigen ambtenaren.

door Geert van Someren
 
De gemeenten Ridderkerk en Barendrecht slaan een koers in die leidt naar meer zelfstandigheid. Albrandswaard wil dat niet. Dat is het resultaat van recente gesprekken tussen de drie colleges van B&W. Delen van het werk dat sinds 2014 in de ambtelijke samenwerking als BAR-organisatie wordt gedaan, gaan terug naar de afzonderlijke gemeenten. Dat gaat over inhoudelijke onderwerpen. De BAR-organisatie richt zich dan voortaan primair op de bedrijfsvoering. Albrandswaard, de derde partner in de BAR-organisatie, is het daar niet mee eens. Als kleinere gemeente levert die nieuwe werkwijze volgens dat college te veel nadelen op.
 
Consequenties
Doel van de wijziging is volgens Ridderkerk de dienstverlening aan inwoners en ondernemers te verbeteren en de slagkracht van de gemeente te vergroten. “De zomermaanden worden benut om nader te onderzoeken wat de consequenties zijn voor het zowel binnen als buiten de BAR-organisatie gemeente specifiek organiseren van beleid en uitvoering. Voor vele taken is er een duidelijke scheidslijn. Voor het KCC, de buitendienst en de administraties van het sociaal domein is nog een verdiepend onderzoek nodig”, zo schrijft het Ridderkerks college van B&W aan de gemeenteraad. De colleges van B&W van Barendrecht en Ridderkerk willen in het onderzoek meenemen wat het ‘gemeente specifiek organiseren’ voor effect heeft op Albrandswaard. “Beide gemeenten voelen zich, gezien het samenwerkingsverband, hier ook mede verantwoordelijk voor”, schrijft het Ridderkerks college.
 
Medewerkers
Uiteraard zal de wijziging consequenties hebben voor de bijna duizend medewerkers in de ambtelijke organisatie. “De afgelopen periode hebben de medewerkers zich onder moeilijke omstandigheden van Corona ingezet voor de organisatie. Daarvoor is het bestuur hen dankbaar. Wij willen de medewerkers zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de toekomstige situatie. Dit mag echter niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid die dit proces vraagt”, zo staat in de brief.
 
Zorgvuldig
“Alle drie de gemeenten erkennen hierbij de grote verantwoordelijkheid die zij hebben tegenover de medewerkers van de BAR-organisatie. Voor alle aanpassingen in de samenwerking geldt dat hiervoor een zorgvuldig proces met en voor de medewerkers wordt opgesteld. Hierbij geven wij uiteraard ook nadrukkelijk invulling aan de positie en verantwoordelijkheid van de ondernemingsraad en de vakbonden. Gezien de ambities van de nieuwe colleges, mag duidelijk zijn dat we voor het bereiken van deze ambities iedereen hard nodig hebben”.
 
Tijdplanning
Eind september zal het onderzoek naar verwachting worden afgerond. Daarna wordt het in oktober in het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur van de GR BAR-organisatie besproken. Vervolgens zijn de drie gemeenteraden aan zet.
 
Zie ook de publicatie in het Ridderkerks Dagblad van midden vorig jaar
https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/toekomst-van-bar-samenwerking-is-zeker-meer-lokaal