door Geert van Someren
De gemeente Ridderkerk heeft een actieplan gemaakt om excessief geweld bij de jeugd aan te pakken. Die aanpak is gericht op de leefomgeving van de desbetreffende jongeren. Dat gaat om de gezinssituatie en de school. “De achtergrond van deze jongeren is dat ze veelal een complexe thuissituatie hebben en op school vaak norm- en/of grensoverschrijdend gedrag vertonen”, zo heeft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Het actieplan is het resultaat van een samenwerking van alle partners, de scholen en de gemeente.
“De acties zijn een combinatie van preventieve en repressieve maatregelen zoals het geven van voorlichting over de gevolgen van het dragen van messen tot aan kluisjescontroles op scholen. Tevens is het preventief fouilleren in Ridderkerk een aanpalende interventie op het actieplan. Intussen zijn een aantal acties uitgevoerd of is er een begin mee gemaakt”, zo staat in de brief.
“Ook is gestart met een driewekelijks overleg 'trends en analyses’ waarin de scholen en partners onder leiding van de gemeente de voortgang van de acties bespreken’, schrijft het college. “Nieuwe ontwikkelingen worden in het overleg besproken en vervolgacties worden geformuleerd en uitgevoerd”. Medio 2021 wordt het actieplan geëvalueerd.
Lokaal ingekleurd
Het in bezit hebben van een mes is bij jongeren de laatste jaren enorm toegenomen. Het resultaat daarvan is een sterke toename van het aantal geweldsincidenten waarbij het gebruik van messen een belangrijke rol speelt, zo heeft de politie vastgesteld. Om die reden is het actieplan ‘Jeugd en excessief geweld opgesteld’. Het gaat volgens het college om een lokaal ingekleurd plan.