Geld lenen voor zonnepanelen makkelijker

20 May 2021, 16:11 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De drempel om in Ridderkerk geld te lenen voor duurzame investeringen zoals zonnepanelen, gaat voor particulieren omlaag naar 2.500 euro.

door Geert van Someren

De gemeente Ridderkerk verlaagt voor particulieren de drempel om geld van de gemeente te lenen voor de realisatie van duurzame investeringen als zonnepanelen. Het drempelbedrag wordt gehalveerd: van 5.000 naar 2.500 euro. Dat staat in een voorstel van het Ridderkerks college van B&W aan de gemeenteraad, waarover in de raadsvergadering van 3 juni een besluit wordt genomen.

Voor zakelijk investeerders gaat de drempel juist omhoog: van 5.000 naar 7.500 euro. De achtergrond is een ander belangrijk verschil tussen particulieren en bedrijven. Particulieren betalen geen afsluitkosten. Bedrijven wel, omdat een zakelijke aanvraag veel administratief werk vergt van de gemeente. De gemeente versoepelt wel voor bedrijven de eis van een hypothecaire garantie.

1% rente
Voor beide groepen leners is de rente die ze moeten betalen even hoog: 1 procent. Met de lage rente wordt beoogd om “het voor Ridderkerkers extra aantrekkelijk te maken hun woning/gebouw te verduurzamen. De insteek is niet om er als gemeente geld aan te verdienen”, zo stelt het college van B&W.

Tot nog toe had Ridderkerk een en dezelfde regeling voor particulieren en voor bedrijven. Die regeling was van origine alleen bestemd voor bedrijven. Daar mochten later ook particulieren gebruik van maken. De nieuwe regeling is voor hen toegankelijker, al was het maar omdat de kosten voor aanschaf van zaken als zonnepanelen vaak lager is dan de huidige drempel van 5.000 euro.

46 aanvragen
Het gemiddelde bedrag van een lening is 7.242 euro, zo blijkt uit de stukken bij het raadsvoorstel. De gemeente heeft een budget van 300.000 euro voor de verduurzaming van onroerend goed. Tussen maart 2019 en maart 2021 zijn op basis van de oude regelingen 46 aanvragen in Ridderkerk gedaan. Dat aantal zal waarschijnlijk door de nieuwe regeling hoger worden, wat positief is uit een oogpunt van duurzaamheid.