“Geen derde ontsluiting Nieuw Reijerwaard”

22 September 2020, 08:40 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
PvdA-raadslid Soffree vindt de boompjes nog steeds erg klein. De verbindingsweg zou langs het terrein van Veren Ambacht komen te lopen, dat zichtbaar is op de achtergrond.

door Geert van Someren

De aanleg van een derde ontsluitingsweg door de boomgaard in Rijsoord is voor het Ridderkerks college van B&W niet in beeld als optie voor de bereikbaarheid van Nieuw-Reijerwaard. Het college heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van het PvdA-raadslid Jilles Soffree. “De dubbele kruising bij de IJsselmondse Knoop heeft minimaal dezelfde capaciteit als de eerder voorgenomen turbo-rotonde”, aldus het college.

Het Ridderkerks college van B&W wijst er in het antwoord op dat het Provinciaal Inpassingsplan voor de realisatie van het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard niet voorziet in de aanleg van een derde ontsluitingsweg. Vanuit Barendrecht is in het verleden de wens geuit voor een derde ontsluiting. Die zou komen te lopen dwars door de boomgaard in Rijsoord, dat volledig ligt op het grondgebied van Ridderkerk. Na jarenlang procederen is daar op last van de Raad van State een paar jaar geleden de illegaal gekapte boomgaard herplant, zij het met notenbomen.

Op een andere vraag van Soffree antwoordt het college van B&W dat het aantal geplante bomen in de boomgaard voldoet aan de eisen. “Het minimale aantal hoog-/halfstammige bomen dat geplant moet zijn is 1053. Het totaal aantal daadwerkelijk geplante bomen bedraagt 1210 stuks”.

Boompjes erg klein
Het PvdA-raadslid merkt in zijn vragen op dat de boompjes enkele jaren zijn ingeplant, maar nog steeds erg klein zijn. Ook is er een percentage van de boompjes dood. “Wanneer deze bomen enige omvang van betekenis krijgen is moeilijk in te schatten aangezien de groei van bomen van vele factoren afhankelijk is waaronder het weer”, stelt het college. “Het is dan ook niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat de geplante bomen minimaal 2,5 meter hoog zullen zijn. Het belangrijkste is dat het juiste aantal bomen geplant zijn en dat deze goed verzorgd worden, de rest is aan de natuur. Als sprake is van relevante achteruitgang van het aantal bomen, zal de eigenaar worden aangesproken op vervangende beplanting”.

Nieuwe plannen
Inmiddels zijn nieuwe plannen in ontwikkeling voor de boomgaard. “Wij blijven de ontwikkelingen in en rond de boomgaard volgen en daarover blijven wij ook in gesprek met de eigenaar”, stelt het college in het antwoord op de vragen. “Mocht de eigenaar, zonder voorafgaande toestemming van de gemeente, overgaan tot aanpassingen in de boomgaard die niet overeenkomen met de heersende afspraken, dan zullen wij overgaan tot gepaste juridische middelen die ons op dat moment ter beschikking staan. Tegelijkertijd vertrouwen wij er op grond van de onderlinge contacten op dat dit niet nodig zal blijken te zijn”.