door Geert van Someren
De financiële situatie van de gemeente Ridderkerk is aanmerkelijk verbeterd nadat de rijksoverheid heeft besloten extra geld ter beschikking te stellen aan de gemeenten. Dat blijkt uit de zogeheten Kaderbrief die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Daarmee dempt de rijksoverheid ‘het ravijn’ en tevens stelt het extra geld ter beschikking voor de tekorten op de jeugdzorg. Ook verwerkt het college van B&W een aantal financieel technische maatregelen met betrekking tot stelposten op de gemeentelijke begroting.
Tekort alleen in 2028
Voorzag de gemeente vorig jaar november elk jaar nog enkele miljoenen verlies, inmiddels geldt alleen nog een tekort voor 2028 van 543.500 euro. Het college van B&W wil dat dekken uit de algemene reserve die meer dan dertig miljoen euro bedraagt.
Voor het ‘ravijnjaar’ 2026 is de verwachting een positief saldo van circa 1,76 miljoen euro. Dat is voor 2027 nog iets hoger met 2 miljoen euro en 2029 staat vooralsnog genoteerd met een plus van 714.000 euro.
Sluitend
“Met deze Kaderbrief schetsen wij een beeld hoe tot een financieel sluitend meerjarenperspectief gekomen kan worden”, schrijft het college. Het houdt nog wel een slag om de arm. “De mei-circulaire van het Rijk zal duidelijk maken of bijvoorbeeld de compensatie van het Rijk voor inflatie en cao-stijgingen de werkelijke prijsontwikkeling zullen dekken. Als dit onverhoopt niet het geval is, kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn”. In dat geval zullen die bij de Begroting 2026 in dit jaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
41 Mogelijke bezuinigingen
Het college van B&W bereidde zich al geruime tijd voor op ingrijpende bezuinigingsmaatregelen, omdat het er eerst niet naar uitzag dat het rijk met geld over de brug zou komen. Dat heeft geresulteerd in een lijst met 41 mogelijke bezuinigingsmaatregelen voor een totaal bedrag van 2,7 miljoen euro in 2026 tot circa 4,8 miljoen euro in 2029. “Die achten wij als college nu niet noodzakelijk. Met het groot aantal in beeld gebrachte bezuinigingsmaatregelen wordt de gemeenteraad een mogelijkheid geboden een andere afweging te maken als die dat wenselijk of noodzakelijk acht”.
Grote variatie
In de lijst met eventuele maatregelen zit een grote variatie. Het gaat zowel om het verlagen van uitgaven als het verhogen van inkomsten. Het weer terugbrengen van het aantal wethouders van vijf naar vier staat erop, maar ook het schrappen van het gratis openbaar vervoer voor AOW-gerechtigden en het aanpassen van de grens van het leerlingenvervoer naar de landelijk gehanteerde 6 kilometer. Aan de inkomstenkant wordt het verhogen van de OZB (Ridderkerk zit landelijk en regionaal erg laag volgens het college) en de afvalstoffenheffing genoemd.