Het Farelcollege heeft sinds september een Gezondheidscoach. Hoewel de coronacrisis de start bemoeilijkte, zijn de eerste resultaten positief. De pilot is daarom verlengd tot de zomervakantie.
De pilot Gezondheidscoach vindt plaats in het kader van het actieplan ‘Voorkomen en bestrijden alcohol-/drugsmisbruik’ van de gemeente Ridderkerk. Gezondheidscoach Joop van Reede begint al een bekend gezicht te worden. Hij zorgt dat hij goed zichtbaar is, luncht in de aula en maakt praatjes met de leerlingen, zodat zij en de docenten hem leren kennen.
Open
Joop: "Ik werd positief ontvangen tijdens de voorstelrondes bij de onder- en bovenbouw van het VMBO en de Mavo. Zowel de leerlingen als docenten zeggen mij gedag en ik heb het gevoel al snel opgenomen te zijn door iedereen. Verschillende leerlingen hebben in de gang aan mij gevraagd wanneer ik weer bij hun de klas in kom. In de gesprekken die er zijn geweest met leerlingen zijn ze erg open geweest over wat hun bezighoudt op het gebied van gamen, social media en middelengebruik”.
Interessant
De school is blij met Joop en zijn inzet. Liesbeth van Rikxoort, zorgcoördinator VMBO en Mavo: "Tijdens de kennismakingsronde merkte ik dat de jongeren in de gaten hebben dat de gezondheidscoach kennis van zaken hee en weet waarover hij praat. Dit vinden zij interessant! Ook weet hij wat de gevaren zijn en waar de risico’s liggen. Dit gegeven maakt dat hij op een goede manier het gesprek kan aangaan met de jongeren en hen bewust kan maken van de risico’s en de gevaren van onder meer gamen, alcohol- en middelengebruik.’’
Laagdrempelig
De situatie rondom corona hee het wat lastiger gemaakt om goed te kunnen starten. Desalniettemin is Joop aan vrijwel alle klassen binnen het VMBO en de Mavo voorgesteld en is er al veel interesse en behoefte, ook bij leerkrachten.
Het contact met de Gezondheidscoach is heel laagdrempelig. Joop is er om vragen te beantwoorden van leerlingen én docenten, over alcohol, roken, drugs en gamen. Ook kan hij hulpverleningstrajecten met jongeren uitvoeren die dat nodig hebben. Hij motiveert hen dan zich te laten behandelen en betrekt eventueel ouders en andere zorgverleners.
In gesprek
Liesbeth van Rikxoort: "In de huidige maatschappij worden de jongeren veelvuldig blootgesteld aan diverse verleidingen. Ze maken hierin niet altijd de juiste keuzes. Die keuzes kunnen een negatieve uitwerking hebben op hun ontwikkeling in de maatschappij en op hun schoolprestatie. We willen hier graag het gesprek met hen over aangaan, maar missen op een aantal gebieden de expertise. Daar vervult de Gezondheidscoach van Youz Verslavingszorg nu een belangrijke rol in."