Fake of vals

22 October 2022, 10:30 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Van de week mocht ik een ochtend aanwezig zijn bij een kennissessie over veiligheid. Altijd goed om weer nieuwe wetenschap aan te mogen horen, gebracht door professionals. Het nodige heb ik weer gehoord waar ik echt geen weet van had. Ik werd weer even met mijn neus  op de feiten gedrukt. Niet dat ik in de veronderstelling ben dat ik heel veel weet, zeker niet, maar ik heb me echt zitten verbazen.

We leven in een snelle digitale wereld. Het nieuws vliegt voorbij. Als er iets gebeurd is staat het binnen afzienbare tijd onder andere op de social media. Iedereen gaat er op los om er commentaren op of er onder te plaatsen. Soms zie ik opmerkingen staan dat ik echt mijn wenkbrauwen frons.  Dan denk ik maar; ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Niet erop reageren of wijzen op feitelijkheden lijkt mij dan het beste, immers alles wat aandacht krijgt groeit. Af en toe kom ik ook berichten tegen met bijgevoegd een duidelijk bewerkte foto. De ene keer denk ik hoe krijg je het verzonnen en de andere keer vraag ik me echt het nut en noodzaak ervan af.

Zo was er een poosje geleden een foto van (volgens het opschrift) van het malieveld na een klimaatdemonstratie en daaronder een foto wederom van dit zelfde veld na een trekkerdemonstratie. Na de eerste demonstratie was het een enorme bende met idioot veel afval en na de andere was het netjes leeg. U raad het vast wel, de commentaren die er onder geschreven stonden waren uitermate bijzonder. En dan druk ik mij voorzichtig uit. Alleen bij het feitelijk analyseren ( door professionals) van de eerste foto bleek het niet om het achtergelaten terrein van klimaatactivisten te gaan, maar om een veld welke voor een popfestival was gebruikt elders. Als je dit in je tijdlijn voorbij ziet komen, wie gaat dan echt uitzoeken of het wel of niet correcte foto’s zijn. Of het feitelijk juist is. Ik niet in ieder geval. Nu heb ik sowieso niet zoveel met dit soort berichten, maar ik kan me zo voorstellen, als je een ideologie aanhangt, dat zo’n foto-stelling je heel goed uit kan komen of juist niet. Dan moet je daar natuurlijk wel ongezouten op reageren.

Daarnaast dacht ik het  bestaan van nep- of fake-accounts wel te kennen of in ieder geval te herkennen. Zeker als er heel veel cijfers in een naam van een account zitten of een naam zonder een foto en dan ook nog heel kort bestaand,dan ga ik al denken of het wel of niet echt is. Ongetwijfeld is het dan een trol zoals dat ook wel genoemd wordt. Op zich schijnt die logica wel enigszins te kloppen, maar blijkt na feitelijk onderzoek slechts het topje van de ijsberg te zijn.

Er schijnen zelfs hele trollenfabrieken te zijn. ‘Bedrijven’ die mensen in huren om social media accounts aan te maken, met natuurlijk een echt gelijkende profielfoto. Er bestaan programma’s die binnen een enkele seconde een profielfoto leveren van een gezicht die volledig middels de computer is samengesteld is, een niet bestaand iemand dus. Volgers voor accounts kunnen er gekocht worden, immers hoe meer er bij een account horen hoe ‘belangrijker’ je bent. Er wordt ook voor gezorgd dat er berichten op geplaatst worden en het liefst met woorden erin waardoor iemand getriggerd raakt. Immers als een echte persoon iets deelt of van commentaar voorziet dan komt het ook dat netwerk in.

En dit allemaal om je mening te proberen te beïnvloeden en helemaal onder aan de streep om er flink aan te verdienen. Het is een bijzondere digitale snelweg. Met het gebruiken van gezond verstand zou je er niet in moeten kunnen  trappen, maar het  zit echt heel vernuft en ingewikkeld in elkaar.

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk