door Geert van Someren
Tijdens de gemeenteraad van donderdagavond, neemt de raad een besluit over extra uitgaven die dit jaar zijn gedaan als gevolg van het ontvlechten van de BAR-organisatie. Dat betreft niet alleen een half miljoen euro voor de overgebleven gezamenlijke organisatie, maar onder andere ook de huisvesting van Ridderkerkse medewerkers buiten het gemeentehuis. Bij elkaar een bedrag van circa 720.000 euro.
Niet voor alle uitgaven is eerder toestemming gevraagd aan de gemeenteraad. “Het klopt dat die er doorheen zijn geslipt”, erkent wethouder Henk van Os tijdens een commissievergadering in antwoord op een vraag van het raadslid Ard Haan (ChristenUnie). Met het goedkeuren van de bedragen worden, volgens het voorstel van het college van B&W, die er doorheen geslipte uitgaven alsnog rechtmatig in de begroting verwerkt.
Huisvesting
Wat betreft de huisvesting zijn de boa’s sinds begin dit jaar in de brandweerkazerne in het centrum van Ridderkerk ondergebracht in plaats van in Barendrecht. Dat brengt veel voordelen met zich mee, die niet direct kosten besparen. Dat gaat over nabijheid in de Ridderkerkse samenleving en het toegenomen werkplezier, stelt het college van B&W. Ook heeft de gemeente moeten investeren in het realiseren van een eigen gemeentewerf aan de Kolenbranderstraat voor het materieel en een kantine voor de medewerkers die buiten werken. Die werkten eveneens vanuit Barendrecht. Ook voor hen geldt als voordeel meer werkplezier, nabijheid en een eigen identiteit, aldus het college.
Depot De Gorzen
Ook bleken investeringen nodig voor het al jaren bestaande depot in De Gorzen. Wethouder Van Os: “We kunnen niet zonder zo’n depot. Daar worden bijvoorbeeld de gele afvalbakken beheerd, snoeiafval verwerkt en worden bijplaatsingen en illegale dumpingen opgeruimd”. Volgens Van Os denkt de gemeente aan het ‘teruggeven’ van de grond aan het natuurgebied De Gorzen, maar is een andere centraal gelegen locatie niet voorhanden.