Essen in het laantje zijn ten dode opgeschreven

26 October 2024, 13:36 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Na het wijzigen van de plannen met het Oosterpark blijft het Essenlaantje aan de oostkant van her park als toegangsweg bestaan.

In het Essenlaantje staan 55 essen. Vier daarvan zijn dood, maar ook de overige zijn ten dode opgeschreven. De boswachter van Staatsbosbeheer en een medewerker van de gemeente hebben vastgesteld, dat de bomen in meer of mindere mate door een schimmelziekte zijn aangetast. Zeventig procent van deze bomen zal waarschijnlijk binnen drie jaar doodgaan. De andere essen zien er nu nog redelijk uit, maar zullen waarschijnlijk binnen vijf jaar ook dood zijn.

Het weer speelt een grote rol in de verspreiding van de schimmel. Het natte voorjaar en de natte zomer hebben ervoor gezorgd dat de schimmel zich snel heeft verspreid en de bomen sneller ziek zijn geworden. Helaas is er nog geen oplossing tegen de schimmel. Er zijn ook nog geen essensoorten die tegen de schimmel kunnen.

Kappen bomen

Voor de vier dode bomen zal Staatsbosbeheer namens de eigenaar (Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde) een omgevingsvergunning voor de noodkap van deze bomen aanvragen. Dit in verband met mogelijke veiligheidsrisico’s. Voor de overige bomen zal Staatsbosbeheer een reguliere omgevingsvergunning voor de kap van deze bomen aanvragen. In beide vergunningaanvragen zal Staatsbosbeheer namens het Natuur- en Recreatieschap aangeven dat bomen worden vervangen door diverse gezonde boomsoorten. Dit zorgt voor een grotere biodiversiteit, minder kans op uitval door ziekten en een gevarieerd beeld van een bomenlaan langs het fietspad.

Geschikte boomsoort

Wij zijn in overleg met Staatsbosbeheer over een geschikte boomsoort voor deze specifieke plek. De plek heeft een smalle berm en daardoor een kleine groeiplaats. De grond bestaat uit zware klei en is relatief nat. We zorgen er voor dat op termijn het beeld van de bomenlaan weer ontstaat. Over de boomsoorten winnen we nog nader advies in bij een boomdeskundige. De maat van de nieuwe bomen is sterk afhankelijk van de soort en de toekomstige standplaats.

Uitval beperken

Bomen zijn een levend product en we willen het risico op uitval zoveel mogelijk beperken. We moeten naar de locatie kijken om te bepalen welke maat/leeftijd van de bomen terug geplant kan worden. Voor de maximale kans op slagen is het niet wenselijk om een volwassen boom te planten. Op dit moment gaan wij (samen met Staatsbosbeheer) uit van een plantmaat van maximaal 16-18 centimeter (stamomtrek). Deze bomen hebben nog een compacte kluit en zijn goed te planten en er is een grote kans dat ze aan slaan.


Door: Gemeente Ridderkerk