Ridderkerks Dagblad | EIB: Bouw 83.000 woningen van Brielle tot Ridderkerk
mainImage

EIB: Bouw 83.000 woningen van Brielle tot Ridderkerk

10 juni 2021, 13:57 uur
Lokaal

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt dat voor 2030 ongeveer 83.000 woningen moeten worden gebouwd in het gebied tussen Brielle en Ridderkerk. Vooral landbouwgrond moet wijken om mensen in de regio te kunnen vestigen, zo luidt het advies aan het kabinet. In totaal zijn er in ons land op termijn - zo berekende het instituut - een miljoen extra woningen nodig om iedereen te kunnen vestigen. 

Het EIB, dat zowel de bouwwereld als overheden van advies voorziet, ziet onder meer in de randen van Barendrecht, Rotterdam, Dordrecht en Ridderkerk geschikte plekken om te bouwen. Bouwen aan de randen van gemeenten in plaats van in binnensteden komt de snelheid volgens het EIB ten goede. Er hoeven dan namelijk minder procedures te worden gevolgd. 

Over de verhoudingen van het genoemde aantal woningen per gemeente is vooralsnog niets bekend. In de regionale afspraken voor woningbouw staat Ridderkerk genoteerd voor 900 nieuwe woningen. 

De laatste grote 'lege' locatie in Ridderkerk was Nieuw Reijerwaard. Een deel van de lokale politie wilde daar destijds woningen in plaats van een bedrijventerrein. Dat is inmiddels een gepasseerd station.