Een zak met afval kost volgend jaar 75 cent aan belasting

8 September 2021, 18:27 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren

door Geert van Someren

Het storten van een zak met restafval in een ondergrondse container kost de inwoners van Ridderkerk met ingang van 1 januari aanstaande 75 cent per ‘klepbeweging’. Registratie gebeurt met het pasje dat nodig is om de klep te openen. Voor inwoners met een minicontainer geldt dat voor elke ophaalrit drie euro in rekening wordt gebracht. Ook dat wordt geregistreerd. De instelling van deze variabele tarieven voor de afvalstoffenheffing, moeten ertoe leiden dat de hoeveelheid restafval in Ridderkerk daalt. Dat wordt onder andere ingegeven door de sterke stijging landelijk van de kosten voor het verwerken van restafval.

Deze variabele tarieven komen boven op het zogenoemde vastrecht dat de inwoners moeten betalen. Dat recht bedraagt in Ridderkerk 310,65 euro in 2022 voor een meerpersoonshuishouden (was dit jaar 325,44). Een eenpersoonshuishouden wordt volgend jaar 223,76 in rekening gebracht (dit jaar 234,36 euro). Het college van B&W heeft deze bedragen bekend vandaag gemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Die neemt daar in december een besluit over. Wettelijk is bepaald dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn. Dat is nu nog niet het geval, omdat het college van B&W vorig jaar heeft besloten de eerste paar jaar een gewenningsperiode te hanteren.

Een zak p.p. per week

Uit de brief blijkt dat het variabele tarief over 2022 pas bij een eindafrekening in 2023 in rekening zal worden gebracht. Het gaat gemiddeld om veel kleinere bedragen dan het vaste tarief. Iemand die een zak restafval per week heeft, is daar circa 39 euro per jaar aan kwijt. Een meerpersoonshuishouden ongeveer het dubbele. In een rekenvoorbeeld gaat het college ervan uit dat een “meer ervaren” scheider nog maar een zak restafval per 10 dagen heeft (kost circa 27 euro per persoon per jaar). En een “doorgewinterde” afvalscheider heeft nog maar een zak in de twee weken (ongeveer 19 euro).

Naar 30 kilo in 2025

De ambitie van de Rijksoverheid is om in 2025 nog maximaal 30 kilo restafval per inwoner per jaar te hebben. “De komende jaren wordt daarom van alle Ridderkerkers een inspanning gevraagd om de hoeveelheid restafval terug te dringen, door zich te verdiepen in afvalscheiding en zo goed als mogelijk hun afval te scheiden”, zo staat in de brief aan de raad. Voor afval in de vorm van glas, papier/karton en gft hoeft niet te worden betaald.

Doordat het college van B&W een paar jaar geleden besloot in zee te gaan met een afvalverwerker die plastic achteraf uit restafval scheidt, doet zich wel het probleem voor dat de omvang van het restafval in Ridderkerk per inwoner groter is geworden. Wat betreft het gewicht maakt het niet veel uit, omdat plastic relatief weinig weegt. Door het achteraf scheiden, is de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner gedaald.