In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
Aflevering 19:
Een gezonde sloot
Het water in een gezonde sloot bevat voldoende zuurstof, laat het zonlicht door en bevat voldoende voedingsstoffen voor planten en dieren.
Zuurstof
Zuurstof waterplanten zorgen voor structuur. Zonder waterplanten zal een sloot snel achteruitgaan. De enige soorten die dan nog overleven zijn muggenlarven, wormen en bacteriën. Die produceren giftige stoffen en verwekken ziektes zoals botulisme.
Structuur
Een sloot met waterplanten is als een bos. Een sloot zonder waterplanten lijkt meer op een woestijn. Op bladeren en stengels worden eieren afgezet. Drijvende waterplanten zoals waterlelies en kroos bieden schaduw en schuilplekken.
Zonlicht
Drijvende waterplanten hebben een negatief effect als ze meer dan 75% van de sloot bedekken. Vooral kroos is een killer, want het bedekt hele sloten met als gevolg giftig zuurstofloos water. Dit kan ook gebeuren door planten die niet in onze wateren thuishoren, zoals de waternavel en de kleine waterteunisbloem.
Voedingsstoffen
Vooral kroossoorten kunnen, als er te veel voeding in het water zit, hele sloten bedekken Zorg er daarom voor dat er niet te veel voedingsstoffen in het slootwater terechtkomen.
Een gezonde sloot
27 August 2021, 14:25 uur
Lokaal