door Geert van Someren
Voor de eigenaren van Drechtland Vastgoed is een verscherpt risico-gestuurd toezicht door de gemeente Ridderkerk van kracht. Het onroerend goed bedrijf heeft zich bij een project aan de Geerlaan niet gehouden aan een breed scala van voorschriften. Ook worden door de gemeente gevraagde stukken niet of alleen onder grote juridische druk aan het bevoegd gezag verstrekt.
Het Ridderkerks college van B&W heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van het PvdA-raadslid Jeroen Rijsdijk. “Er is in het kader van handhaving een vooraankondiging tot het opleggen van dwangsommen aan de eigenaren verzonden. Inmiddels is er een zienswijze van de advocaat van de eigenaren ontvangen. Met inachtneming van die zienswijze wordt nu een handhavingsbesluit voorbereid”. Parallel aan het handhavingstraject is binnenkort een gesprek met de eigenaren ingepland.
Geen aarding
Qua elektrische veiligheid bleek in geen enkele woning aan de Geerlaan installatie-aarding in de meterkast te zijn aangebracht. Dat is vervolgens onder dwang van de gemeente alsnog gebeurd. Ook heeft de gemeente geconstateerd dat in het souterrain op meerdere plaatsen corrosieschade aan de gewapend betonnen constructies zichtbaar is. “De eigenaren zijn vervolgens gevraagd dit te laten inspecteren en hier een deskundigenrapport van aan te leveren. Het betreffende rapport is tot op heden niet aangeleverd”, zo staat in het antwoord van het college.
Rabo pand
De PvdA vraagt zich af of niet extra eisen zouden moeten gelden voor de voorgenomen verbouwing door Drechtland Vastgoed van het voormalig pand van de Rabobank in het centrum. “De verleende verbouwvergunning is onherroepelijk en de slooptoestemming is al gegeven”, merkt het college op in het antwoord. “Een belangrijk instrument daarbij is dat een deugdelijk en effectief Veiligheidsplan (voor zowel sloop als verbouw) moet worden aangeleverd en uitgevoerd. Er zijn enkele concept-veiligheidsplannen ingediend. Echter géén van die plannen geeft tot nu toe voldoende aanleiding om daarmee in te stemmen”.
Specifieke eisen
“Daarnaast is de vereiste werkterreinovereenkomst een instrument waarin specifieke eisen zullen worden opgenomen, met bijbehorende privaatrechtelijke waarborg- en boetebepalingen”, aldus het college. “Ondanks onze communicatie daarover hebben de eigenaren nog geen initiatief ondernomen om te komen tot die voor dit project vereiste werkterreinovereenkomst”. Het zal een van de onderwerpen zijn in het gesprek van de gemeente met de eigenaren van het vastgoedbedrijf.