door Geert van Someren
In extra vragen op de valreep voor donderdagavond door de gemeenteraad wordt besloten over extra budget voor de nieuwbouw van De Driemaster, constateert raadslid Petra van Nes (Burger op 1) dat voor de derde keer meer geld nodig is. Dat verbaast haar.
“De ‘knik’ in het pand is al van begin af aan in het ontwerp opgenomen en niet veranderd, zo hoorden we in de commissievergadering. Daardoor kan het project niet duurder worden en voor gestegen bouwkosten en extra ruimte is al in juni 2023 extra budget toegezegd”, aldus Van Nes.
Zes klassen
De redenen voor de extra kosten zijn divers en in verschillende stadia naar boven gekomen, blijkt uit het antwoord van het college van B&W. De eerste is de wens van de gemeente om de nieuwbouw niet in Slikkerveer te realiseren maar aan de Platanenstraat in West, waar geen andere lagere scholen zijn. Daarnaast is de school gegroeid van 5 naar 6 groepen en moest worden voldaan aan de norm voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Voor de als gevolg van deze factoren en de gestegen bouwkosten heeft de raad op 24 februari 2022 een aanvullend budget beschikbaar gesteld voor de school en de kinderopvang.
Bouwkosten
“Het maken van een ontwerp door de aangestelde architect van het schoolbestuur, dat paste binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden, heeft meer tijd gekost dan verwacht. Ook de voorbereiding in het traject voor de aanvraag van de omgevingsvergunning door het schoolbestuur was tijdrovend, onder andere door de uitvoering van een akoestisch onderzoek. In de tussentijd waren de bouwkosten wederom gestegen”, aldus het college. De kinderopvangorganisatie in de school heeft vervolgens pas laat in het proces aangegeven de hogere huur te kunnen dragen.
Extra budget
“Pas toen dat allemaal helder was, is er een raadsvoorstel gemaakt voor de aanvraag van extra krediet. In datzelfde raadsvoorstel is tevens extra budget toegevoegd voor extra ruimte voor passend onderwijs”, stelt het college in het antwoord op de vragen. Dat is eind juni vorig jaar door de gemeenteraad verleend. “Intussen heeft het schoolbestuur zich ingespannen om een definitief plan te maken dat past binnen het budget. Gebleken is dat de school, als gevolg van de knik in het gebouw, toch duurder wordt dan een zoals gebruikelijk rechthoekig gebouw. Dit krediet had ook in het raadsvoorstel van 29 juni 2023 opgevoerd kunnen worden, echter het gemeentebestuur vond het een verantwoordelijkheid van het schoolbestuur om binnen het ontwerp naar besparingen/bezuinigingen te zoeken, zodat een extra krediet niet nodig zou zijn. Dit is beperkt gelukt en het bestuur vraagt ons toch om het extra benodigde krediet”.
Bouwheer
Dat de school heeft gekozen voor een externe bouwheer (LEV West-Nederland) is niet de keus van de gemeente. Daar heeft het schoolbestuur gedaan, zo blijkt uit de antwoorden op de vragen van het raadslid Van Nes. “Wel hebben wij als gemeente de sterke voorkeur om bouwheer te zijn, omdat de expertise voor dergelijke projecten en de aanbestedingen van scholen hier in huis is. Indien schoolbesturen het bouwheerschap niet over willen dragen, dan hebben we dat conform landelijke wetgeving te accepteren”.
Meer mogelijkheden
Het schoolbestuur heeft, indien zij bouwheer zijn, de verantwoordelijkheid om een plan te ontwikkelen dat binnen het budget past. De gemeente heeft dus geen directe invloed op de bouwkosten, maar stelt een budget vast. Indien de gemeente bouwheer is, zijn er in de ontwerpfase meer mogelijkheden om bezuinigingen/besparingen door te voeren in het ontwerp en daarmee de bouwkosten te drukken”.
Zie ook: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/nieuwbouw-de-driemaster-opnieuw-duurder