De laatste reis kan vol betekenis zijn

28 December 2020, 15:24 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Ridderkerk
Het gaat veel verder dan zorg verlenen. Aandacht, liefde en warmte waardoor de zorg wordt gezien als thuis.

Vrijwilligers zijn onmisbaar en onbetaalbaar. Daarom worden ook dit jaar de vrijwilligersprijzen uitgereikt. Voor de Jaap van de Graafprijs (individuele vrijwilligers) zijn genomineerd: Wil Wendrich, Shafiqa Habib en Rob van Pelt. Voor de groepsprijs: de vrijwilligers van Hospice De Reiziger, die van Food- Company Ridderkerk en die van Buitenplaats Het Huys Ten Donck. 

Hospice De Reiziger is een bijna-thuis-huis voor mensen die de laatste fase van hun leven hebben bereikt. De meeste mensen blijven het liefst thuis in hun vertrouwde omgeving. Als dit niet mogelijk is, dan kan opname in het hospice uitkomst bieden. Dat betekent niet dat het leven dan direct ophoudt. De laatste reis kan vol betekenis zijn.

De stichting - die haar deuren in 2016 opende - wordt geleid door de leden van het bestuur, die zich op vrijwillige basis inzetten. Daarnaast is er een groep van ongeveer 130 vrijwilligers aangesloten bij het hospice. Samen met het zorgteam zorgen zij ervoor dat de gasten aan niets ontbreekt.

Onder de indruk
Binnen het hospice zijn vrijwilligers onmisbaar. Jan en Ronald zijn twee van die vrijwilligers. "De meeste vrijwilligers werken als gastvrouw of -heer. En er zijn vrijwilligers werkzaam die ondersteunen bij de administratie en het onderhoud van het gebouw en tuin. Maar ook bij het bereiden van maaltijden", vertelt Jan.

De vader van Jan werd enkele jaren geleden op een palliatieve afdeling opgenomen. "De zorg die mijn vader toen kreeg was erg persoonlijk en liefdevol. Ik was daar enorm van onder de indruk. Toen ik hoorde dat er gevraagd werd naar vrijwilligers voor het hospice, heb ik mij direct aangemeld."

De zorg wordt thuis
Ronald: "Wij bieden de gasten een luisterend oor aan, voeren activiteiten met ze uit of geven complementaire zorg. Het gaat veel verder dan alleen zorg verlenen. Aandacht, liefde en warmte waardoor de zorg niet meer als zorg wordt gezien, maar als thuis. De gasten zijn ons daar erg dankbaar voor, en wij zijn blij en ook dankbaar dat wij hen dit kunnen aanbieden. Met zijn allen doen we er alles aan om de gasten op een prettige manier naar het levens- einde te begeleiden.’’

Scholing
Voordat de vrijwilligers daadwerkelijk besluiten of zij in het hospice willen werken, maken zij uitgebreid kennis met de werkzaamheden tijdens een inwerkprogramma en krijgen vooraf scholing. Ronald: "We leren bijvoorbeeld hoe we met verlies om moeten gaan en hoe we de naasten het beste kunnen onder- steunen." Jan: "Vooral in deze tijd van corona is iedereen er erg van bewust dat juist nu de gasten in het hospice meer dan ooit onze ondersteuning nodig hebben."