Criminaliteit in Ridderkerk stijgt dit jaar met 20%

20 December 2020, 16:50 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
In het college van B&W heeft burgemeester Anny Attema de bestrijding van de criminaliteit in haar portefeuille.

door Geert van Someren

De criminaliteit in Ridderkerk is dit jaar flink toegenomen. Fraude en diefstal uit en vanaf motorvoertuigen zijn de sterkste stijgers wat betreft criminaliteit. Dat staat in een brief die het Ridderkerks college van B&W heeft gezonden aan de gemeenteraad, als toelichting op de cijfers in de eerste drie kwartalen van dit jaar. Het totaal aantal delicten in Ridderkerk is in die eerste negen maanden gestegen van 983 vorig jaar naar 1183 dit jaar. Een toename van iets meer dan 20%.

Met name de diefstal uit en vanaf motorvoertuigen laat dit jaar in de eerste drie kwartalen met een plus van 64% een steile curve zien. In de eerste negen maanden dit jaar is het aantal met 136 al hoger dan in heel 2019. Daarbij moet worden opgemerkt dat in 2019 dit soort delicten relatief veel minder voorkwamen dan in de jaren daarvoor. De daling van vorig jaar gevolgd door de stijging dit jaar, kan volgens het college te maken hebben met mobiel banditisme. “Daarbij wordt onze gemeente dit jaar helaas weer meer aangedaan. Een waterdichte verklaring is hiervoor niet te geven. Wel kunnen we invloed uitoefenen op de hotspots, door daar de Mobiele Camera Unit in te zetten”.

Het college merkt in de brief op de stijging van de fraudecijfers te maken heeft met de toename van online oplichting. “Deze delicten lieten al een stijging zien, maar is nu hoger omdat veel mensen thuis zitten vanwege Covid-19”. Fraude neemt in absolute zin de tweede plaats in op de ranglijst met delicten. De eerste plaats is net als vorig jaar voor de categorie ‘overige vermogensdelicten’.

Focus politie
“De focus van de politie ligt onder andere op jeugd, stalking en geweld”, schrijft het college aan de raad. “Hierdoor komen er meer registraties op deze thema’s. Zo zorgen onderlinge bedreigingen door jeugd bijvoorbeeld voor hogere aantallen in de bedreigingcijfers. Ook zien we een toename in het aantal huisverboden, wat een verklaring kan geven voor de stijging in de cijfers van mishandeling”.

In de eerste negen maanden van dit jaar is 79 keer aangifte gedaan van mishandeling. Dat is op zich al meer dan de 73 aangiftes in heel 2019. Bedreiging is in de eerste drie kwartalen 64 keer voorgekomen. Dat is vrijwel net zo veel als in heel 2019 (63 stuks).

“Gelukkig kunnen we ook positieve zaken benoemen”, stelt het college van B&W. “Zo laten woninginbraken en vernielingen een daling zien. Hoewel dit een daling van de objectieve veiligheidscijfers is, zegt dit niets over de subjectieve veiligheid. Een inbraak heeft een grote impact op de veiligheidsbeleving van mensen. Het is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. Dit zal bijvoorbeeld bij online oplichting een andere emotie zijn. Ons doel is om zowel de objectieve als de subjectieve veiligheid te vergroten en onze samenleving veiliger te maken. We blijven ons hier samen met onze partners voor inzetten. Als de cijfers hiertoe aanleiding geven zullen wij in gezamenlijkheid gepaste maatregelen treffen”.