Column: Burendag

23 September 2023, 10:17 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Jaren geleden toen ik net in mijn huidige woning zou komen te wonen, moest er druk geklust worden. Je wil je nieuwe huisje toch zo veel mogelijk naar je zin maken. Verven, witten, behangen, voor mijn gevoel was ik alleen daar maar mee bezig. Het moest op tijd af zijn. Het is toen prima gelukt. Voor mij was het een nieuwe buurt waar ik in kwam te wonen. Niemand die ik er kende.

Groot was mijn verbazing toen bleek dat één van mijn buren mijn straatje aan het vegen was. Natuurlijk even naar buiten gesneld om te bedanken, de buurman gaf aan dat hij me graag een warm welkom heette in de straat en daarom even mijn straatje vrij maakte van herfstbladeren. Wat gaf dat een warm gevoel. Later bedacht ik me dat het eigenlijk wel netjes was geweest om me eerst even voor te stellen aan mijn wederzijdse buren. Later is het wel goed gekomen. Goede buren hebben is fijn. Niet dat we bij elkaar over de vloer komen, maar indien nodig kunnen we een beroep op elkaar doen.

Vandaag is het burendag, eigenlijk best bijzonder dat dat in september plaatsvindt. Het is dan niet altijd gegarandeerd mooi weer. Geen idee waarom het juist in deze maand gepland staat. Maar als ik het goed gezien heb, worden er meerdere activiteiten georganiseerd. Samen in een buurt wonen is zoveel leuker en praktischer als je fijn met elkaar overweg kunt. Mooi dat er diverse activiteiten worden georganiseerd. Het spreekwoord luidt niet voor niks; beter een goede buur dan een verre vriend. Zeker in deze tijd waarin veel mensen het lastig hebben. Elkaar helpen of alleen al oog hebben voor elkaar. Het kan soms zo simpel zijn.

Gelukkig houdt niet iedereen zich aan de voorgeschreven datum. Al eerder dit jaar heb ik diverse buurtbarbecues, al dan niet met een springkussen erbij voor de kinderen, gespot. Mijn glimlach kan ik dan niet onderdrukken. Hoe mooi is het als er een paar het voortouw nemen om zoiets te organiseren. Daarbij alle bewoners van een straat erbij betrekken of uitnodigen. Nog leuker als er dan ook rekening wordt gehouden dat men niet de rest hindert, dat de hulpdiensten er gewoon lang kunnen indien nodig. Prachtig toch.

Wie weet is het ook een aanzet om, indien nodig, makkelijker bij elkaar aan te kloppen. Of het nu voor dat kopje suiker is of gewoon even een praatje pot als je dat goed kunt gebruiken. Je woont toch samen, met elkaar, in een straat.  Om nu van elke dag een burendag te maken is misschien een beetje overdreven. Maar goed met elkaar door één deur kunnen maakt het leven toch net even wat leuker. Je weet nooit wanneer je elkaar nodig hebt. Er wordt gesteld dat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Volgens mij zit daar wel een kern van waarheid in, misschien niet meetbaar of feitelijk te onderbouwen. 

Hopelijk viert u ook op een moment in het jaar met elkaar burendag, even gezellig samen komen met de buurt. En mocht het nog niet gebeuren in uw straat... er zijn legio initiatieven en of ondersteuning  te vinden op onder andere het internet, misschien is het wat om dan toch een keer te organiseren? 

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk