College zet stap richting circulaire samenleving

9 November 2021, 11:18 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Ridderkerk
Het college van B&W wil duurzaam gedrag activeren door onderzoek, het inzetten van specifieke interventies en gerichte communicatie.

door Geert van Someren

Het Ridderkerks college van B&W heeft een volgende stap gezet op weg naar een circulaire samenleving in 2050 door een Uitvoeringsprogramma op te stellen. De doelstelling in de door gemeenteraad vastgestelde Klimaatvisie Ridderkerk is om tegen die tijd bijna geen CO2 meer uit te stoten en volledig circulair te zijn, dat wil zeggen zonder restafval. Het nu door het college vastgestelde Uitvoeringsprogramma ligt de focus op acties voor de komende vijf jaar. “Daarbij verliezen we de route naar de stip op de horizon niet uit het oog”, zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

“Het realiseren van een circulaire samenleving gaat over meer dan alleen afvalreductie”, schrijft het college. “Het vergt een systeemverandering met een andere manier van denken over producten, materialen en grondstoffen. Tevens is voedsel (en voedselverspilling) een belangrijk thema”.

Innovaties
Het college stelt dat het specifiek op het gebruik van grondstoffen innovaties wil aanjagen. Ook is het plan opgenomen om zogeheten icoonprojecten uit te voeren door expertise van het bedrijfsleven en de inwoners te benutten. “Als verbinder zal de gemeente samenwerking stimuleren. We faciliteren dat een ketenbenadering wordt nagestreefd door partijen bij elkaar te brengen, liefst op lokaal niveau”.

Kennispartner
In het Uitvoeringsprogramma staat verder onder andere dat de gemeente Ridderkerk optreedt als kennispartner, door deskundigen aan te trekken of in te huren. “Ook faciliteert de gemeente kennisdeling tussen verschillende partijen door het organiseren van evenementen, het opzetten van onderzoeken en het delen van best practices”.

Bewustwording
“Het delen van kennis draagt bij aan het creëren van bewustwording”, zo staat in het programma. “Dat is een essentieel onderdeel van de transitie. Door onderzoek, het inzetten van specifieke interventies en gerichte communicatie kan de gemeente gedrag beïnvloeden en duurzaam gedrag activeren”.