door Geert van Someren
Het net tot ‘politicus van het jaar’ gekozen raadslid Robert Kooijman is in de gemeenteraad zeer kritisch over de manier waarop het college van B&W in de persoon van wethouder Henk van Os omgaat met de ontvlechting van de BAR-organisatie, de gemeentelijke samenwerking van Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard.
Voor zaken zoals de investering in materieel is door het college vooraf geen toestemming gevraagd aan de gemeenteraad. Evenmin heeft het college gebruik gemaakt van de mogelijkheid er een brandzaak van te maken, wat kan in spoedeisende gevallen. Met een voorstel aan de gemeenteraad moeten die zogeheten frictiekosten nu alsnog worden goedgekeurd.
Totaal kosten
Kooijman wil van de wethouder weten wat de ontvlechting de gemeente in totaal heeft gekost. Die blijkt dat niet te kunnen zeggen. Dat zou op zijn vroegst bekend zijn, zegt Van Os, na afsluiting van het boekjaar 2025. Dat valt dan ongeveer samen met het afsluiten van de huidige raads- en collegeperiode, constateert Kooijman die zegt dat het aan het eind van 2025 zou moeten lukken.
Verdeelsleutel
Het raadslid merkt op dat Van Os enkele keren enthousiast heeft gezegd, dat Ridderkerk minder betaalt aan de nu resterende organisatie. De verdeelsleutel tussen de gemeenten wordt na de ontvlechting bepaald door het aantal inwoners, terwijl dat voor de ontvlechting in de verhouding 2-2-1 was (Ridderkerk-Barendrecht-Albrandswaard). Op de vraag van Kooijman hoeveel minder dan voorheen de gemeente nu betaalt, moet de wethouder ook het antwoord ook schuldig blijven.
Aan plicht voldaan
“We hebben de gemeenteraad continu geïnformeerd over de stand van zaken. Voor nu denken we dat we aan onze informatieplicht hebben voldaan. Het is voor de raad natuurlijk altijd mogelijk informatie op te vragen”, zegt wethouder Van Os. Hij doelt daarmee op het stellen van schriftelijke vragen. Kooijman aan het slot van het debat: “Laat dit een waarschuwing zijn voor de wethouder”. De gemeenteraad stemt vervolgens unaniem in met de extra kredieten.