door Geert van Someren
Na de vorming van de nieuwe Burgeradviesraad in Ridderkerk anderhalf jaar geleden, zijn de leden deels anders gaan werken. Niet alleen wordt gevraagd en ongevraagd advies gegeven op het sociaal domein aan het college van Burgemeester en Wethouders, ook acteren de leden nu actiever op signalen uit de bevolking over problemen.
Als blijkt dat bepaalde problemen vaker voorkomen, gaat de adviesraad daar tegenwoordig over in gesprek met de verantwoordelijke ambtenaren in Ridderkerk. Met grote regelmaat heeft dat resultaat, waardoor zaken onderhands worden opgelost. Een goed voorbeeld daarvan is een suggestie voor een verbetering in het leerlingenvervoer. Dat wordt nu overgenomen in het lokale beleid.
Onzichtbaar
Dat is op zich mooi, maar het resultaat van dit dialoog-model is ook dat heel veel werk van de Burgeradviesraad onzichtbaar is, realiseren de leden van de raad zich. Terwijl signalen uit de samenleving er alleen komen als inwoners weten dat er een onafhankelijke Burgeradviesraad bestaat en dat ze daar terecht kunnen. Met een formulier bij dit artikel, kunnen burgers hun probleem neerleggen bij de raad. Deel met ons wat goed gaat, maar ook wat beter kan, is het verzoek van de adviesraad. Voor alle duidelijkheid: de leden van de raad lossen geen individuele problemen op, maar geven adviezen aan het college van B&W.
Vertrouwen
Anderhalf jaar geleden is de Burgeradviesraad een charme offensief gestart richting het lokaal openbaar bestuur. Met succes is gewerkt aan het herstel van het wederzijds vertrouwen, wat noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren. Dat de adviesraad zijn werk goed kan doen is belangrijk, omdat zaken inwoners persoonlijk raken. Tijdens deze raadsperiode was in de lokale politiek veel aandacht voor materiële zaken zoals een zwembad, vastgoed en infrastructuur. Minder ging het over het sociaal domein, terwijl ook daar veel geld in omgaat.
Werkgroepen
De Burgeradviesraad is onafhankelijk en staat dus los van het gemeentebestuur, de politiek of zorgaanbieders. De raad bestaat uit vrijwilligers en telt maximaal veertien leden, waarbij de taken worden verdeeld over vier werkgroepen: Minima, Schuldhulp, Jeugd en WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). De komende maanden zal dit dagblad in afzonderlijke artikelen aandacht besteden aan het werk van de leden in die groepen. Heeft u een probleem, een vraag of een suggestie over sociale zaken, kaart het aan bij de Burgeradviesraad met onderstaand formulier:
https://burgeradviesraadridderkerk.nl/Formulier/index.php/