door Geert van Someren
Het Ridderkerks college van B&W heeft in een uitvoerige brief aan minister Mona Keizer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gereageerd op haar bezwaar tegen het instellen van een eigen lokaal systeem voor het verdelen van sociale huurwoningen. “Wij hebben aan de provincie en de regio laten weten dat wij openstaan voor het maken van woningmarktafspraken wanneer zij door het lokale bestuur worden bekrachtigd. Bij het maken van deze afspraken zullen wij altijd oog hebben voor de belangen van de Ridderkerkse woningzoekenden”.
Het college gaat in de brief aan de minister in op haar verzoek in gesprek te gaan met de regio. “Wij hebben medio maart een uitnodiging gestuurd aan de provincie, de regio en Maaskoepel om met elkaar in gesprek te gaan over de positie van Ridderkerk in de regionale samenwerking. Wij begrijpen dat u vragen heeft over onze keuze om woonruimtebemiddeling lokaal te organiseren. Wij nodigen u daarom van harte uit voor een werkbezoek aan Ridderkerk, waarbij wij de achtergronden van onze keuze en de uitdagingen waar Ridderkerk voor staat graag met u bespreken”.
Achtergronden
Het Ridderkerks college schetst in de brief de situatie in Ridderkerk die heeft geleid tot het besluit voor een eigen verdeelsysteem voor dit soort woningen. “Onze woningvoorraad bestaat momenteel voor ruim 40% uit sociale huurwoningen, waarvan ruim 70% een huurprijs heeft onder de tweede aftoppingsgrens. Dat maakt Ridderkerk aantrekkelijk voor woningzoekenden uit de hele regio die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Het aantal woningzoekenden naar een woning in Ridderkerk is de afgelopen jaren hard gestegen. Van 12.123 actief woningzoekenden in 2017 naar 29.821 actief woningzoekenden in 2023, een stijging van 246%”.
Lange wachttijd van 85 maanden
“Voor de primaire doelgroep van sociale huurwoningen steeg de mediane inschrijfduur in die jaren van 63 maanden in 2017 naar 85 maanden in 2023. Voor de secundaire doelgroep was de toename van de inschrijfduur aanzienlijk groter. Met andere woorden, wij stellen vast dat de druk op de sociale woningmarkt in Ridderkerk zeer groot is en nog steeds toeneemt”, schrijft het college aan de minister. “U geeft aan dat wij nog niet volledig gebruik maken van de ruimte om woningen met voorrang toe te wijzen aan woningzoekenden met maatschappelijke en/of economische binding. Wij constateren dat een deel van deze ruimte gebruikt wordt voor woningzoekenden met een urgente woonvraag en herhuisvesting van bewoners van herstructureringsprojecten. Dat beperkt de beschikbaarheid van woningen voor woningzoekenden met een binding aan Ridderkerk. De werkelijke ruimte binnen de 50% toewijzingsruimte voor woningzoekenden met een lokale binding die de Huisvestingswet kent, is derhalve beperkt”.
Leefbaarheid onder druk
“De instroom van woningzoekenden van buiten Ridderkerk bestaat voor een aanzienlijk deel uit woningzoekenden met een urgente woonvraag. In de afgelopen jaren ging dat vaak om meer dan de helft van de gehele instroom”, aldus het college in de brief. “Wij zien ook dat wij woningzoekenden in schrijnende, maar op basis van de urgentieregeling niet urgente, situaties regelmatig moeten meedelen dat wij niets voor ze kunnen betekenen ook al hebben wij begrip voor hun woonsituatie. Het hierboven geschetste beeld leidt er toe dat de leefbaarheid in meerdere wijken in Ridderkerk steeds meer onder druk komt te staan. Om aan deze leefbaarheid een impuls te geven hebben wij een aanvraag gedaan voor de Regiodeal “Samen Sterker”. Wij zijn verheugd dat wij in het kader hiervan middelen toegekend hebben gekregen die wij in de leefbaarheid in onze wijken kunnen investeren”.
Regionale samenwerking
“U maakt zich zorgen over de regionale samenwerking binnen de woonregio Rotterdam. Wij constateren dat Ridderkerk een wezenlijke bijdrage levert aan deze samenwerking. In het kader van de Woningmarktafspraken regio Rotterdam en de Woondeal met de provincie en uw ministerie behelst ons, reeds door de provincie vastgestelde, woningbouwprogramma ruim 70% betaalbare woningen. Wij hebben aan de provincie en de regio laten weten dat wij openstaan voor het maken van woningmarktafspraken wanneer zij door het lokale bestuur worden bekrachtigd”, aldus de brief van Ridderkerk aan minister Keizer.
Brief Ridderkerk aan minister: Oog voor Ridderkerkse woningzoekenden
8 April 2025, 16:49 uur
Lokaal
