Boomgaard wordt alsnog met ondergang bedreigd

2 December 2022, 20:25 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De raadsleden Petra van Nes (rechts) en Jeroen Rijsdijk. Kader inspreker Johan Pors.

door Geert van Someren

De roemruchte boomgaard in Rijsoord wordt door het Ridderkerks college van B&W alsnog met de ondergang bedreigd. Het heeft er alle schijn van dat het college serieus in wil gaan op het verzoek van grondeigenaar Thijs van den Heuvel om op een deel van het terrein woningbouw te realiseren. Waar de gemeenteraad waarschijnlijk alleen nog over mag meepraten is de invulling. Dat blijkt donderdagavond in een commissievergadering waar een gespreksnotitie van de raadsleden Petra van Nes (Burger op 1) en Jeroen Rijsdijk (PvdA/GL) aan de orde is.

Verrast
Veel raadsleden – ook van coalitiepartij CDA bijvoorbeeld – zijn verrast door de aankondiging van de startnotitie. Wat diverse raadsleden stoort is dat ze voor een voldongen feit zijn geplaatst. Het gevoel is ontstaan dat het niet meer aan de gemeenteraad is om te bepalen of de boomgaard wel of niet moet blijven. Dat wordt donderdagavond versterkt door bijvoorbeeld de volgende uitspraken van SGP-wethouder Kees van der Duijn Schouten: “Het is volstrekt nog niet ingevuld”, “groen en blauw moeten nadrukkelijk een plaats krijgen”, “we moeten kijken wat we kunnen realiseren” en “het gaat niet om flats van 4-5 hoog, maar om een landelijke invulling”.

Historie
De boomgaard heeft jarenlang de gemoederen bezig gehouden. De eigenaar heeft een jaar of vijftien geleden zonder vergunning de toenmalige boomgaard met halfhoge fruitbomen gerooid. Hij doet vervolgens de gemeente het aanbod dat voor zijn rekening op de helft van het terrein groen komt, de andere helft is voor de uitbreiding van het aangrenzende bedrijventerrein Veren Ambacht. Er tussenin stelt hij een ontsluitingsweg voor.

Jarenlang procederen
Na jarenlang procederen door de omwonenden, bepaalt de hoogste rechter dat de boomgaard moet worden hersteld. Vervolgens wordt met een nieuw proces de gemeente gedwongen dat te handhaven. Nadat de eigenaar een dwangsom verbeurt van circa 100.000 euro, zwicht hij op het allerlaatst voor de dreiging van een dwangsom die richting de miljoen euro gaat.

Notenboompjes
In plaats van de kersen- of perenbomen in een eerder gepresenteerd plan, laat Van den Heuvel echter hele jonge notenboompjes planten. Die zijn nu na enkele jaren nog steeds iel. Tijdens de commissievergadering donderdag blijkt uit de woorden van omwonende Johan Pors dat de boompjes in droge perioden geen water hebben gehad. Ook wordt drijfmest toegepast, wat schadelijk kan zijn voor de wortels. Overigens merkt de wethouder op dat een omwonende heeft gezegd niet tegen woningbouw te zijn, maar wel vraagt of er een supermarkt komt.

Kanttekeningen
Donderdag plaatsen de twee raadsleden ook een aantal kanttekeningen. Zoals dat in het in mei gepresenteerde collegeakkoord woningbouw in de boomgaard niet voor komt. Wel staat erin dat gebieden die nu agrarisch zijn, dat moeten blijven. Zo wil – ondanks plannen van projectontwikkelaars – het college geen woningbouw in de ‘oksel’ van de A38 met de A16 in Bolnes-Zuid. Duidelijk is, zo is na afloop van de commissie te horen, dat de grondeigenaar waarschijnlijk goed garen spint bij woningbouw. De grond brengt financieel gezien veel meer op, dan de oogst van een boomgaard met kleine notenboompjes.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/college-zet-deur-naar-andere-bestemming-boomgaard-op-een-kier-