Ridderkerks Dagblad | Beste wensen
mainImage

Beste wensen

9 januari 2021, 10:32 uur
Lokaal, Columns

Het nieuwe jaar ligt als een onbeschreven blad voor ons en niemand weet wat het ons zal gaan brengen.

Een paar dingen zijn wel duidelijk want ook in 2021 zijn er heel wat zaken die je zonder je te schamen beslist niet meer kunt doen. Ja, misschien stiekem zonder dat iemand het ziet, maar toch.

Laten we ze allemaal eens op een rijtje zetten en kijken of er dan nog iets overblijft wat wel geoorloofd is: We beginnen met ons voedsel. Langzamerhand wordt duidelijk dat de dingen die vroeger goed voor je waren tegenwoordig eigenlijk niet meer kunnen of op zijn minst twijfelachtig zijn.

Neem nou eieren. Die zitten, sinds het Fipronil drama, in de beklaagdenbank, evenals de melk waar de boeren te weinig voor krijgen. Bovendien wordt die verkregen door een moederdier onzedelijk te betasten en mag dat nog wel? Me too enzo, weet u wel?

Over vlees hoeven we het helemaal niet meer te hebben vanwege het dierenleed, de hormonen en vooral de mest.

Ook veel levensmiddelen uit exotische landen moeten in de ban omdat de arbeiders daar te weinig loon krijgen. Een dilemma want als we niets meer uit die streken kopen worden ze ontslagen en hebben ze helemaal geen loon meer. Dat wringt een beetje.

Maar hier is het gezellig met die lange winteravonden bij een knappend open haardvuur. Fout, helemaal fout, houtvuur geeft vervuiling door fijnstof en weet ik al niet wat. Niet doen dus. Nou dan de thermostaat van de verwarming maar een graadje hoger. Weer fout, dat kost meer gas en geeft alleen maar meer uitstoot van CO2 en meer aardbevingen in het noorden des lands.

Een warme trui aantrekken dan? Ook al fout want in die trui kan PFas verwerkt zijn en dat schijnt sinds kort ook niet goed te zijn.

Nou, dan gaan we om warm te blijven maar naar bed, lekker onder een donzen dekbed. Wat zegt U, dons? Weet u wel hoe koud die vogels het kunnen hebben zonder dat dons? Arme beesten en er zijn er toch al zo weinig van. En dat allemaal zeker gekleed in een pyjama waar met kleine lettertjes ‘Made in Bangladesh’ op staat. Misschien wel voor een hongerloontje gemaakt door kinderen die ’s avonds onder een krant ergens op straat moeten slapen? Schaam je.

Weet je wat? Laten we naar een warm land gaan dan zijn we van alles af. Een ver land, ja, ja. Zeker nooit van vliegschaamte gehoord? Vliegen kan niet meer in 2021 want dan moeten er ergens ter wereld weer weet ik hoeveel bomen geplant worden voor de compensatie van de CO2 uitstoot, en of dat ook werkelijk gebeurd is nog maar de vraag. Bovendien zitten ze dan in de omgeving van Schiphol weer in de herrie omdat jij zo nodig met een vliegtuig naar een warm land moet.

Nou, thuisblijven dan maar, in een koud huis met iets onbespoten vegetarisch op het bord, het liefst koud omdat je voor het opwarmen vaak weer gas nodig hebt. Eet smakelijk!

Nou, leuk is anders maar we hebben in ieder geval de t.v. nog.

Maar mogen de voetballiefhebbers in 2022 nog wel kijken naar het W.K. voetballen in Quatar waar bij de bouw van de stadions veel mensen omgekomen zijn vanwege de slechte werkomstandigheden en waar ze het niet zo nauw nemen met de mensenrechten? Ik heb mijn bedenkingen.

Vanwege de MeToo affaire is ook het kijken naar films van Harvey Weinstein niet meer aan te bevelen en zeker niet met de gezellig snorrende kat op schoot die een kille moordenaar is

van veel leuke kleine vogeltjes. Muziek van Michael Jackson dan? Niet meer naar luisteren want dat bleek achteraf ook een foute jongen te zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over het hete hangijzer Zwarte Piet gehad of Sinterklaas die ook al op de tocht staat vanwege zijn Rooms Katholieke voorkomen. Alleen de schimmel is nog van onbesproken gedrag maar hoe lang nog? Ook hij heeft er niet voor gekozen om zonder taakomschrijving buiten kantooruren op die gevaarlijke daken te moeten draven met alle risico’s van dien. Het wachten is dus op een motie van de Partij voor de Dieren om daar iets aan te doen. Even geduld, komt vast nog wel. En vooral serieus nemen.

Wat we wel hebben, en laten we dat vooral koesteren, is het recht op een vrije meningsuiting. Je mag in dit land iemand ongestraft beledigen, dat staat in de wet. Ook vrouwen naroepen, fluiten of sissen is toegestaan want ook dat is vrije meningsuiting. In het uiterste geval moet je je als vrouw pas echt zorgen gaan maken als ze dat niet meer doen als je voorbijkomt. En je richtingaanwijzer uitzetten, of je hand uitsteken, als je een bocht omgaat, hoeft waarschijnlijk binnenkort ook niet meer want dat valt onder de wet van de privacy, je hoeft een ander toch niet duidelijk te maken waar je heen wil gaan, daar heeft hij of zij toch niks mee te maken. (Als je veel op de weg zit merk je dat veel weggebruikers hier al een voorschot op genomen hebben).

Hopelijk blijft wel het ongelimiteerd rond de jaarwisseling de lucht verpesten met allerlei soorten gif verboden. Traditie? Hoezo traditie? In mijn jeugd, ik ben van ’42, was er nauwelijks vuurwerk te koop in Ridderkerk en omstreken.

En lees vooral ook eerst de kleine lettertjes voor u in 2021 iets koopt want voor je het weet staat er iemand voor je deur met een spandoek.

Of, nog erger, met een tractor.

Ondanks dit alles iedereen toch een mooi 2021 toegewenst. Met een beetje aanpassen gaat dat wel lukken en anders gaan we gewoon in optocht naar het Malieveld.

Maar wel achter aansluiten want het wordt daar erg vol de laatste tijd.

En nu heb ik het nog niet eens over Corona gehad, maar daar krijgen we dit jaar nog ruimschoots de tijd voor.