Bedrijven bieden werk in ruil voor contract gemeente

6 May 2021, 06:56 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Het Ridderkerks college van B&W is er scherp op dat in ruil voor een contract bedrijven iets terug doen voor de samenleving.

door Geert van Someren

In toenemende mate helpen Ridderkerkse bedrijven mensen aan het werk in ruil voor opdrachten van de gemeente. Afgelopen jaar ging het om 32 mensen: 16 vonden een baan, 13 een leerbaan en drie kregen een stage- en werkervaringsplek. Dat blijkt uit een overzicht dat het Ridderkerks college van B&W heeft gestuurd aan de gemeenteraad. Daarnaast is door contractanten ter uitvoering van hun contractuele verplichtingen aan de gemeente Ridderkerk 444.000 euro aan opdrachten geplaatst bij een sociale werkvoorziening.

Ridderkerk hanteert bij het verlenen van opdrachten een zogeheten Social Return on Investmentbeleid (SROI). Dat houdt in dat in ruil voor de opdracht het bedrijf iets terug moet doen voor de lokale gemeenschap. “We vinden het belangrijk dat SROI wordt toegepast in elke daarvoor in aanmerking komende aanbesteding. Bijvoorbeeld door een werkloze Ridderkerker aan te nemen of werkervaringsplekken te creëren”, schrijft het college aan de gemeenteraad. Dat geldt overigens niet alleen voor contracten van de gemeente Ridderkerk, maar ook voor opdrachten via de BAR-organisatie, de ambtelijke samenwerking van de gemeente met Barendrecht en Albrandswaard.

Scheef beeld
“Aan de openstaande contracten is een gemiddelde SROI-opgave verbonden van 8,42% van de opdrachtsom. Dat vertegenwoordigt een bedrag van 1,46 miljoen euro. In 2020 is hiervan 856.687 euro gerealiseerd als SROI-toepassing”, aldus het college.

“Omdat contracten veelal betrekking hebben op een langere looptijd dan een jaar, geven de cijfers over alleen 2020 een licht scheef beeld. Er is daarom een dagwaarde berekend op basis van de gesommeerde SROI-verplichting van alle lopende contracten, afgezet tegen de gesommeerde looptijd van deze contracten in dagen. Uit deze berekening blijkt dat het SROI-resultaat over 2020 bijna 200% is”.

Het college: “Dat betekent dat in 2020 veel invulling is gegeven aan SROI-verplichtingen uit contracten die voor 2020 zijn afgesloten. In 2019 was het resultaat over lopende SROI-verplichtingen 378.411 euro. 1n 2020 was het resultaat over de lopende SROI-verplichtingen 856.687 euro. Een aanzienlijke verbetering. Het dagwaarde-resultaat over 2019 bedroeg 49%. Ook hier is in 2020 met 200% sprake van een fors hoger resultaat.

Boete
Voor 2021 en verdere jaren wordt ingezet op een gestage groei van het resultaat wat betreft SROI. “Gebleken is dat niet elke contractant uitvoering kan of wil geven aan de aangegane SROI-verplichtingen”, constateert het college in de brief. “Daarom zal naast een inzet op ondersteuning van de contractant in de uitvoering van zijn/haar SROI-verplichtingen, toepassing worden gegeven aan het opleggen van een boete op basis van de contractuele boeteclausule”.