door Geert van Someren
Het Ridderkerks college van B&W gaat er vanuit dat Barendrecht niet uit de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) treedt. In antwoord op vragen van de Ridderkerkse raadsfracties van PvdA en GroenLinks heeft het college dat laten weten. De Barendrechtse gemeenteraad heeft onlangs een motie aangenomen waarin het Barendrechtse college van B&W wordt opgedragen om te gaan onderhandelen over de beëindiging van de deelname in de GRNR.
Het Ridderkerkse college: ”Wij gaan er van uit dat de motie geen gevolgen heeft voor de samenwerking tussen Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam”. Die drie gemeenten nemen elk voor een derde deel in de GRNR, dat als doel heeft een ruim 90 hectare groot bedrijventerrein voor de agrologistiek te ontwikkelen. Nieuw Reijerwaard ligt op het grondgebied van Ridderkerk. De meerderheid van de raad in Barendrecht vindt dat de gemeente te weinig profijt heeft van de ontwikkeling. Ongeveer tien jaar geleden drukte onder andere Barendrecht tegen de bedenkingen van Ridderkerk in door, dat het project werd gestart. Het plan is vervolgens op verzoek van de drie gemeenten ontwikkeld door de provincie.
Komende tien jaar
“De inzet van Ridderkerk en van de deelnemers aan de GRNR is er op gericht om voor 1 januari 2030 de gemeenschappelijke regeling te kunnen opheffen. Dit betekent namelijk dat de gronden zijn verkocht en het doel is gerealiseerd waarvoor de GR is opgericht”, zo laat het Ridderkerkse college weten in het antwoord op de vragen. “Als dit niet haalbaar is ontstaat een nieuwe situatie. Uitgangspunt is dat wij te allen tijde directe invloed willen kunnen uitoefenen op de besluitvorming over de invulling van het gebied ten behoeve van de belangen van onze inwoners. In welke organisatievorm dan ook”.