door Geert van Someren
De algemene beschouwingen in de Ridderkerkse gemeenteraad zijn normaliter een hoogtepunt in de lokale politiek. Dat is dit jaar door corona totaal anders. De elf raadsfracties hebben hun politieke uitspraken op papier gezet. Daardoor mist het gevoel dat gesproken teksten kunnen oproepen. Het is niet anders.
Uit de hoeveelheid teksten springt de bijdrage van Björn Ros (GroenLinks) in het oog. Hij kondigt een amendement c.q. motie aan om het college van B&W te bewegen alsnog de inwoners inhoudelijk te betrekken bij de besteding van de Eneco-miljoenen. Zelf dacht GroenLinks vorig jaren aan een duurzaamheidsfonds en het klaar maken van Ridderkerk voor de energie-transitie.
“Wat wij toen nog niet wisten; alle Eneco inkomsten waren al bestemd. En of dat nog niet genoeg is wil het college voor 57 miljoen aan leningen aangaan. Een leuk cadeautje voor de volgende generatie. Bij deze enorme investeringen en bijbehorende schuldenberg, is het de morele plicht van het college om in het gesprek te gaan met onze inwoners. Om het uit te leggen en om het gevoel in de Ridderkerkse samenleving te proeven”. Donderdagavond wordt bij de stemmingen duidelijk of zijn wens weerklank krijgt bij een meerderheid van de gemeenteraad.
Verhoging lasten beperken
De grootste coalitiefractie Partij 18Plus is lovend over de corona-aanpak door het college van B&W. “Als de Coronacrisis voorbij is en er komt ooit een lijstje van gemeenten met de grootste steunpakketten, dan staat Ridderkerk wat Partij 18Plus betreft op plaats 1”. Om de verhoging van de lasten voor huishoudens de komende jaren te beperken dient de partij een motie in, die vraagt om een nieuw tariefstelsel voor de rioolheffing waarin niet-woningen evenredig bij moeten dragen aan de kosten en waardoor de rioolheffing voor woningen omlaag kan.
Het CDA merkt op het belangrijk te vinden dat inwoners niet alleen veilig over straat kunnen lopen, maar ook veilig thuis kunnen verblijven. “Om zowel de objectieve als de subjectieve veiligheid in de buitenruimte te vergroten, dient het CDA, samen met Burger op 1 en Partij 18Plus, een motie in voor het langduriger inzetten van de Mobiele Camera Unit”. Die mobiele camera is eigendom van de gemeente.
De PvdA dient een aantal moties in. Eén daarvan is om te om te onderzoeken hoe de prijs van nieuwbouwkoop woningen omlaag kan worden gebracht, zodat er ook woningen onder de 200.000 euro gebouwd kunnen worden. Dit moet de kansen van starters, ouderen met een bescheiden pensioen en andere Ridderkerkers op de lokale woningmarkt vergroten. Ook wil de PvdA van Ridderkerk een zwerfafvalvrije gemeente maken.
Verbod vuurwerk
De SGP merkt op nog altijd voor een totaalverbod van consumentenvuurwerk te zijn. “Gelet op het vuurwerkverbod in Rotterdam is te vrezen dat de overlast die in Ridderkerk wordt ervaren alleen maar erger zal zijn komende jaarwisseling. Overlast, vernieling en milieuvervuiling door vuurwerk wordt zoveel als mogelijk beperkt. Moedwillige overlast en misbruik worden stevig aangepakt. In de preventieve sfeer dient – waar mogelijk – meer te worden gedaan dan het volgen van landelijk beleid of ontwikkelingen in de gemeente Rotterdam”.
Leefbaar Ridderkerk merkt wat betreft de gemeentelijke financiën op dat over “alle uitgaven de kaasschaafmethode toegepast. Alleen niet over de toekomstige plannen. Er is wat Leefbaar Ridderkerk betreft, onvoldoende aandacht voor de gevolgen van Corona. De Eneco-gelden zouden nog wel een broodnodig kunnen zijn de komende tijd. Daarom dient Leefbaar een motie in om de voorgenomen investeringen te herzien, te heroverwegen en het geld wat hiermee gemoeid is deels achter de hand te houden voor slechtere tijden”.
Burger op 1 wil wat doen aan zwerfafval in de natuur. Daartoe dient de partij een motie in om een prijsvraag uit te schrijven voor een “bijzondere, vandalisme-proef en goed functionerende blikvanger. Liefst ook één die duurzaam is ofwel jaren mee gaat. Deze kunnen nog meer bij schoolroutes, schoolpleinen, ingang winkelcentra en recreatie gebieden geplaatst worden zodat men zich op een leuke manier van het kleine afval kan ontdoen”.
In een andere motie vraagt Burger op 1 of het college daadwerkelijk ruimten aan kan wijzen waar Tiny Houses neergezet kunnen worden of Micro woningen gebouwd kunnen worden. Deze laatste zouden onderdeel van nog te bebouwen locaties kunnen worden.
Noot: Uit de algemene beschouwingen is een beperkt aantal highlights gehaald. Op de websites van de lokale partijen is na morgen ongetwijfeld de gehele inbreng van de afzonderlijke fracties in zijn geheel te vinden. Donderdag vergadert de gemeenteraad onder andere over de begroting voor volgend jaar. Dan zal ook duidelijk worden welke moties op een meerderheid mogen rekenen. De vergadering is gezien de coronacrisis niet voor publiek toegankelijk. Wel is de vergadering te volgen via Raad in Beeld. https://ridderkerk.raadsinformatie.nl/