Ambtelijke hulp aan Albrandswaard stopt

26 October 2024, 18:20 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
In het gemeentehuis van Ridderkerk blijven voorlopig zes flexibele werkplekken beschikbaar voor ambtenaren van Albrandswaard.

door Geert van Someren

Het door de gemeente Ridderkerk in dienst nemen en huisvesten van circa 75 ambtenaren (FTE) voor Albrandswaard stopt per 1 januari. De twee gemeenten sloten per 1 januari 2024 een samenwerkingsovereenkomst, waarbij het juridisch werkgeverschap bij Ridderkerk ligt, maar de dagelijkse sturing bij Albrandswaard. De desbetreffende ambtenaren werken uitsluitend voor de gemeente Albrandswaard en zijn daar voor het grootste deel gehuisvest.

Met deze samenwerking stak Ridderkerk vorig jaar de gemeente Albrandswaard de helpende hand toe, na de door Barendrecht in gang gezette ontvlechting van de ambtelijke samenwerking tussen de drie gemeenten.

Moeilijk uitvoerbaar

Deze constructie blijkt in de praktijk niet goed te werken. “Op basis van het eerste half jaar kunnen we concluderen dat de positionering van het juridisch werkgeverschap zorgt voor onduidelijkheid en inefficiëntie aan de proces- en systeemkant”, schrijft het Ridderkerks college van B&W in een informatiebrief aan de gemeenteraad. “Het is een onwenselijke en op termijn steeds moeilijker uitvoerbare constructie. Voor Albrandswaard is de nabijheid van de medewerkers die werken voor het bestuur, de inwoners, de ondernemers en de maatschappelijke partners noodzakelijk. Evenals het comfort richting zowel het bestuur als de medewerkers. Het juridisch werkgeverschap zit dit in de weg”.

Geen bezwaren

Het Ridderkerks college vindt het daarom wenselijk dat het juridisch werkgeverschap van de gemeente Ridderkerk per 1 januari overgaat naar de gemeente Albrandswaard. “Daarmee komen de medewerkers in dienst van de gemeente Albrandswaard. In de afgelopen periode zijn de betreffende medewerkers geïnformeerd en heeft er overleg plaatsgevonden met de vakbonden FNV en CNV en de ondernemingsraden van beide gemeenten. Vanuit de medewerkers zijn geen bezwaren naar voren gekomen. De vakbonden en de ondernemingsraden zijn allen akkoord met de overdracht van het juridisch werkgeverschap”.

Werkplekken

Beide colleges van B&W hebben uitgesproken om wel regelmatig contact te houden en ervaringen uit te wisselen, zo blijkt uit de brief. “Waar mogelijk trekken beide gemeenten ambtelijk gezamenlijk op in regionale samenwerkingsverbanden. Dit gebeurt op vrijwillige basis en is vastgelegd in een intentieverklaring. De gemeente Albrandswaard beschikt nog niet over voldoende werkplekken voor alle medewerkers uit de samenwerkingsovereenkomst. Albrandswaard werkt aan een structurele oplossing voor het creëren van voldoende werkplekken. Tot die tijd wordt een huurovereenkomst voor zes flexibele werkplekken tussen de beide gemeenten aangegaan”.