Albert Schweitzer schroeft spreekuren in Ridderkerk terug

18 November 2020, 11:38 uur
Lokaal
mainImage
Google Maps

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat het aantal poliklinische spreekuren op de locatie GOED Ridderkerk in 2021 inkrimpen. Het kleine aantal consulten, de nabijheid van de locatie Zwijndrecht en de noodzaak tot kostenbesparing en efficiënte inzet van personeel hebben tot dit besluit geleid.

“Zoals bekend moeten wij structureel scherp op onze kosten en opbrengsten letten”, vertelt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Daarvoor hebben we de afgelopen twee jaar veel van onze activiteiten opnieuw beoordeeld. Zo hebben we ook van onze aanwezigheid in Ridderkerk een grondige analyse gemaakt. Hieruit blijkt dat slechts 1,4 procent van al onze poliklinische consulten op deze locatie plaatsvindt. Voor patiënten uit Ridderkerk is het natuurlijk heel fijn om dicht bij huis een medisch specialist te spreken. Zij zijn daar ook erg tevreden over, evenals de Ridderkerkse huisartsen. Maar het volume is dus klein en een vervolgonderzoek of ingreep moet bijna altijd in Zwijndrecht of op een andere locatie plaatsvinden. Dat betekent dat de meerwaarde van de locatie Ridderkerk uiteindelijk niet zo groot is. Daartegenover staan jaarlijkse vaste kosten van 250.000 euro en ook het nadeel van minder efficiënt kunnen samenwerken tussen onze verschillende locaties.”

De Raad van Bestuur heeft daarom het zogeheten ‘voorgenomen besluit’ genomen om per 1 januari 2022 de huur in het gebouw Gezondheidszorg Onder Een Dak (GOED Ridderkerk) in de Jan Luykenstraat op te zeggen. Van der Meer: “We kunnen gelukkig melden dat we niet weggaan. Er zijn enkele medische specialismen die een zeer specifieke zorgvraag krijgen vanuit Ridderkerk en daarom graag willen blijven. Voor deze dokters blijven we een kleine ruimte in het pand onderhuren, wat veel goedkoper en flexibeler is.” Voorbeelden hiervan zijn de cardiologen en dermatologen, die in Ridderkerk een vaste groep minder mobiele patiënten hebben die ze willen blijven bedienen. “We gaan dus niet meer heel veel zorg op deze plek aanbieden, maar echt werken op basis van vraag”, verduidelijkt Van der Meer. Welke zorg precies in Ridderkerk blijft, zal in de loop van 2021 blijken. In dat jaar wordt een plan uitgewerkt voor het verhuizen en verdelen van spreekuren. 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is sinds 2007 gevestigd in Ridderkerk. Van der Meer: “In die tijd was de marktwerking net ingetreden. Ziekenhuizen wilden toen graag hun werkgebied en activiteiten uitbreiden. Kleinere ‘buitenlocaties’ pasten daarbij. In het afgelopen decennium heeft marktwerking meer de vorm gekregen van slimme samenwerking tussen collega-ziekenhuizen, omdat dit leidt tot minder kosten en meer specialisatie en dus hogere kwaliteit. Daarbij komt dat steeds meer zorg op afstand kan plaatsvinden. De nabijheid van een kleinere locatie is voor de patiënt weliswaar prettig, maar vanuit Ridderkerk ligt onze zeer goed uitgeruste locatie Zwijndrecht slechts 6,5 kilometer verderop: een kwartier per auto en bijna net zo snel met een directe buslijn. We hopen dat we veel trouwe Ridderkerkse patiënten zullen behouden en intensief mogen blijven samenwerken met de Ridderkerkse huisartsen.”