Achterstanden met procedure gratis OV voor AOW-ers

6 June 2023, 11:06 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Door de vertraging bij het verzenden van brieven, missen inwoners die maanden geleden AOW-gerechtigd werden, enkele maanden gratis openbaar vervoer.

door Geert van Someren

De gemeente Ridderkerk heeft achterstanden bij het verzenden van brieven aan inwoners die AOW-gerechtigd zijn geworden en die daarmee gratis openbaar vervoer in het RET-vervoersgebied kunnen aanvragen. Dat blijkt uit antwoorden die het college van B&W heeft gegeven op schriftelijke vragen van het raadslid Jeroen Rijsdijk (PvdA/GL).

“Er wordt momenteel gewerkt aan het inlopen van deze achterstand. Bewoners die de brief nog niet hebben ontvangen, krijgen deze in het 2e kwartaal 2023”, zegt het college. Dat betekent dat ze de brief voor het einde van deze maand mogen verwachten. De achterstand houdt in dat er Ridderkerkse ouderen zijn die al enkele maanden niet gratis kunnen reizen, hoewel ze daar wel recht op hebben.

Personele wisseling
Op de vraag van Rijsdijk of de achterstand te maken heeft met de ontvlechting van de BAR-organisatie, antwoordt het college ontkennend. “Het heeft te maken met personele wisseling binnen de gemeentelijke organisatie en bij de RET. Hierdoor is er onduidelijkheid ontstaan over de verantwoordelijkheid voor het verzenden van de brieven”, zo staat in het antwoord. Het college van B&W zegt de mogelijkheden te onderzoeken voor diegenen die de brief niet hebben gehad, of AOW-ers die in een later stadium alsnog gebruik willen maken van gratis OV, een directe link op de website van de gemeente Ridderkerk geplaatst kan worden voor het opvragen van de brief.

Niet zonder brief
Het raadslid Rijsdijk merkt in de vragen op dat de inwoners die PvdA/GL heeft gesproken, graag de mogelijkheid zouden hebben om het gratis openbaar vervoer zelf aan te vragen. Zij hoeven dan niet meer per se te wachten op de brief van de gemeente. Het college zegt in het antwoord dat dit niet mogelijk is. “Het aanvraagformulier voor gratis openbaar vervoer is persoonsgebonden. Voor het verzenden van het formulier moet de gemeente Ridderkerk gegevens bij de RET aanleveren, om aan te geven welke bewoners in aanmerking komen voor dit reisproduct. Aangezien deze informatie privacygevoelig is, moet dit zorgvuldig verlopen”.