Aantal zonnepanelen in Ridderkerk sterkst toegenomen in heel Z-H

15 November 2022, 11:30 uur
Lokaal
mainImage
Pexels

In de provincie Zuid-Holland hadden huishoudens in 2021 gemiddeld 4,7 keer zoveel zonnepanelen als in 2016. Met name in de gemeenten Ridderkerk en Katwijk ging men hard aan de slag met het opwekken van zonne-energie. Noordwijk en Rijswijk blijven daarentegen wat achter. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-cijfers.

In Ridderkerk ging het gemiddelde aantal zonnepanelen per huishouden keer 7,9: van 0,17 in 2016 naar 1,34 in 2021. Voor Katwijk geldt een toename met een factor 7,2, terwijl ook de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht, Maassluis en Albrandswaard boven de 6 scoren. In Katwijk en Noordwijk is sprake van de minst sterke toename. Daar lag het aantal zonnepanelen in 2021 3,1 keer hoger dan in 2016. Alsnog een enorme toename ten opzichte van vijf jaar geleden, maar wel wat minder sterk dan in de rest van de provincie.

Terugverdientijd zonnepanelen
De grote toename van het aantal zonnepanelen is volgens Zonneplan sterk gerelateerd aan de gestegen energieprijzen sinds oktober vorig jaar. Hoe duurder het is om elektriciteit van het net af te nemen, hoe meer zonnepanelen zichzelf immers uitbetalen. Volgens het CBS betaalt een gemiddeld huishouden momenteel 73 cent per kilowattuur (kWh). Bij een jaarlijks verbruik van 2500 kWh bespaar je daarmee zo’n 1800 euro op jaarbasis wanneer je zonnepanelen laat installeren. Die investering van drie à vierduizend euro verdien je in de huidige situatie dus al binnen twee tot drie jaar terug.