door Geert van Someren
Het aantal gedupeerden in Ridderkerk van de landelijke toeslagenaffaire is inmiddels gestegen tot 111 inwoners. Vanaf 23 maart is de gemeente begonnen met het actief benaderen van gedupeerden. De belastingdienst heeft het college van B&W gemachtigd om op te treden als een verlengde van de belastingdienst om in contact te treden met de inwoners met de vraag of ze verdere hulp willen. Bij de gesprekken wordt beoordeeld welke hulp noodzakelijk is. Gekeken wordt naar aspecten als financiën, wonen, zorg, gezin en werk. Het college van B&W heeft dat laten weten in een brief aan de gemeenteraad.
Het is volgens het college realistisch te verwachten dat het aantal gedupeerden nog verder zal toenemen. Voor de desbetreffende inwoners is de teamleider van het wijkteam het vast eerste aanspreekpunt. Het Klant Contact Centrum is daarvan op de hoogte. “Dit draagt er aan bij dat alle meldingen centraal worden ontvangen. Ook hebben we een apart e-mailadres [email protected] geactiveerd”, zo staat in de brief.
Hulpvragen
“Naar aanleiding van de hulpvragen worden de vervolgtrajecten opgesteld. Op dat moment is duidelijk hoeveel extra inzet vanuit de organisatie en partners nodig is om deze vervolgtrajecten uit te kunnen voeren”, stelt het college van B&W. “Hierbij kan gedacht worden aan hulp vanuit schuldhulpverlening en de wijkteams, of andere vormen van sociaal/juridische dienstverlening en/of maatschappelijke dienstverlening”.
Pauzeknop voor geld terug
“Het kabinet heeft toegezegd om de schulden van gedupeerden bij Rijksuitvoerders kwijt te schelden en tevens de gemeenten daartoe opgeroepen. Deze ‘pauzeknop’ regelt dat de invordering van schulden bij gedupeerden 1 jaar lang wordt gepauzeerd”, schrijft het college aan de Ridderkerkse gemeenteraad. “De pauzeknop voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de € 30.000 of andere compensatie. Wij gaan gebruik maken van deze mogelijkheid”. Dit jaar wil het Rijk tot een structurele oplossing komen voor de gedupeerden.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/gemeente-helpt-bij-problemen-door-toeslagenaffaire