Ridderkerks Dagblad | Aantal aanvragen schuldhulp niet gestegen
mainImage

Aantal aanvragen schuldhulp niet gestegen

Wethouder Franzen: Door opkopen schuld jongeren, leer je ze met geld om te gaan.
10 juni 2021, 12:10 uur
Lokaal

door Geert van Someren

De tendens bij het aantal aanvragen voor schuldhulp is in Ridderkerk licht dalend. De eerdere verwachting was landelijk dat de corona pandemie tot een stijging zou leiden. Wethouder Laurens Franzen heeft dat woensdagavond gezegd in een vergadering van de raadscommissie Samen Leven. Hij ging daarmee in op vragen van het burgerraadslid Stefan Coule (Burger op 1). De gemeente houdt wel de vinger aan de pols, zodat als het nodig is meer ambtenaren kunnen worden ingezet.

In Ridderkerk hebben ongeveer 1500 huishoudens (dat is 7,2%) problematische schulden. In het gemeentelijke plan ter voorkoming van problematische schulden is opgenomen dat de betrokkenen nog maar met één contactpersoon te maken krijgen, in plaats van een groep afzonderlijke schuldeisers. Dat zorgt voor rust leert de ervaring.

Jongeren
Voor de naar schatting ongeveer 550 jongeren met problematische schulden start de gemeente een pilot. Daarbij wordt van 20 jongeren de schuld opgekocht. “Dat is ook een stukje preventie”, zegt Franzen. “Je leert ze met geld om te gaan”. In het plan is opgenomen dat Ridderkerk aansluit bij de Nederlandse Schuldhulproute. Daarmee voert het college van B&W een motie uit van Petra van Nes (Burger op 1), die in november vorig jaar werd aangenomen door de gemeenteraad.

De gemeenteraad neemt op 1 juli een definitief besluit over het plan van de gemeente.


Foto: Geert van Someren