door Geert van Someren
Het Ridderkerkse college van B&W heeft grote ambities met de lokale klimaatvisie. Bij het opstellen van de wijkplannen is het de bedoeling dat in de gemeente in 2030 twintig procent van de woningen aardgasvrij is. Een tweede ijkpunt is dat dan op veertig procent van de daken die er geschikt voor zijn, zonnepanelen liggen. Er moet een dekkend netwerk zijn in Ridderkerk van elektrische laadpalen.
Dat is donderdagavond gebleken tijdens een presentatie door Erwin Ketelaar namens de gemeente Ridderkerk in een digitaal gehouden commissievergadering van de gemeenteraad. Wethouder Marten Japenga erkent dat het een enorme opgaaf wordt om de ambitie te realiseren. Nadat de raadscommissie in de loop van mei over het dan concreet op tafel liggende raadsvoorstel vergadert, neemt de gemeenteraad er op 3 juni een besluit over.
Donderdagvond uiten een aantal raadsleden al hun zorgen. Petra van Nes (Burger op 1) benoemt de ontwikkeling van grote Ridderkerkse distributiecentra in Nieuw Reijerwaard en Cornelisland als niet bevorderlijk voor de gewenste regionale CO2-reductie van 30% in 2025. Karin Kayadoe (Leefbaar Ridderkerk) vraagt zich af of het plan niet valt of staat met het draagvlak. Ad Los (Echt voor Ridderkerk) maakt zich zorgen over de kosten van de uitvoering van de klimaatvisie voor de inwoners.
Van Nes zet tevens vraagtekens bij de gewenste snelle toename van de laadpalen voor elektrische auto’s. Op dit moment duurt volgens haar een aanvraag een jaar. Ook is de capaciteit van het stroomnet nu niet voldoende voor die uitbreiding. De wethouder erkent dat, maar geeft aan dat daaraan moet worden gewerkt.