door Geert van Someren
Partij 18Plus, de grootste fractie in de gemeenteraad, wil dat voor nieuwe woningen in Ridderkerk een maximale bouwhoogte geldt van zes lagen. Fractievoorzitter Lucien Westbroek heeft dat donderdagavond gezegd tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Hij vindt dat hoger bouwen niet past bij het dorpse karakter.
Het leidt tot een stevig debat met onder andere Gerard Verweij van de SGP en Björn Ros van GroenLinks. Verweij: “Als je niet hoger meer bouwt, kun je dan iedereen nog huisvesten? Volgens het collegeakkoord is hoger bouwen mogelijk”.
Verdeelsysteem
Westbroek zegt dat het eigen verdeelsysteem voor het toekennen van sociale woningen dat oplost. Daar is Ros het niet mee eens. “18Plus maakt geen keus. Waar wil de fractie dan Ridderkerkers huisvesten? Hoger bouwen dan zes woonlagen is nodig om iedereen een woning toe te kunnen kennen”. Ook coalitiepartij CDA “gaat niet mee met verhaal van 18Plus”. “Ridderkerk mag wel een dorp blijven, maar op de plek van de Beverbol kan bouwen wel hoger”.
Getrapt
Echt voor Ridderkerk geeft de suggestie van getrapte hoogbouw. Een extra woonlaag is dan niet storend. De SGP vindt dat bij het bouwen van drie lagen, de bovenste laag altijd een schuin dak zou moeten hebben. Van Burger op 1 hoeven de ‘landmarks’ (gebouwen hoger dan tien woonlagen) niet. Samen met Groen Links en PvdA benadrukt die fractie het belang van groen. Het CDA vindt ook dat de gemeente leefbaar moet blijven.
Ruimtelijk
Wethouder Kees van der Duijn Schouten benadrukt dat het bij de visie op de bouwhoogte alleen de vraag is of het ruimtelijk kan. “Er gelden ook andere aspecten. Deze visie zegt bijvoorbeeld niet of het verkeerstechnisch of wat betreft het milieu kan”. Een voorbeeld dat in de vergadering door het CDA wordt genoemd is Slikkerveer, waar nog een mobiliteitsvisie nodig is, voor over woningbouw kan worden gesproken.