door Geert van Someren
Het Ridderkerkse raadslid Fleur Stip van Partij 18plus heeft schriftelijk aan burgemeester Anny Attema gevraagd om het besluit van de gemeenteraad terug te draaien over de ontheffing voor wethouder Laurens Franzen van de plicht om in de gemeente te wonen. Ze deed dat letterlijk direct nadat de gemeenteraad in meerderheid op 20 december had besloten de ontheffing te verlenen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die door de griffie van de gemeenteraad aan de raadsleden zijn gestuurd en die het Ridderkerks Dagblad heeft ingezien.
Fleur Stip benadrukt in de mail dat dit soort ontheffingen bedoeld zijn voor wethouders die elders wonen en in Ridderkerk wethouder zijn. In het geval van Franzen is dat omgekeerd. Hij woont in Ridderkerk, maar verhuist deze maand naar Amsterdam. Hij heeft ervoor gekozen om formeel ontheffing te vragen, hoewel hij in het bezit is van een appartement in Ridderkerk.
Complimenten
Tijdens de raadsvergadering kreeg hij daarvoor de complimenten van onder andere GroenLinks. Opvallend was dat alleen de vijf raadsleden van coalitiepartij 18plus en twee leden van EVR tegen de ontheffing stemden. De oppositiepartijen en overige coalitiepartijen steunden massaal het aanblijven van wethouder Franzen, die in het debat ook diverse malen werd geroemd voor zijn werk in het sociaal domein.
Burgemeester
Het terugdraaien van een raadsbesluit is mogelijk volgens de gemeentewet. Indien het besluit naar het oordeel van de burgemeester daarvoor in aanmerking komt, doet die daar via de provincie mededeling aan de minister van Binnenlandse Zaken. Echter een dag na het verzoek van Fleur Stip heeft burgemeester Anny Attema geantwoord dat naar haar oordeel het besluit niet voor vernietiging in aanmerking komt.
Democratisch besluit
De gemeenteraad heeft het feit dat sprake is van een andere situatie volgens haar meegenomen in het besluit en “is desalniettemin in meerderheid tot het oordeel gekomen dat de wet deze mogelijkheid tot ontheffing toelaat”, zo staat in het antwoord van de burgemeester. Ze voegt daaraan toe dat het “een democratisch genomen raadsbesluit is”.
Op scherp
Met het tegenstemmen in de raad en het daarop volgend verzoek aan de burgemeester, zet Partij 18Plus de verhoudingen binnen de coalitie verder op scherp. Dat is begonnen met een eerdere raadsvergadering begin november, waarin raadslid Ad Los (EVR) een opmerking maakte over persvrijheid in relatie tot wethouder en partijleider Henk van Os van 18Plus. Daar zal waarschijnlijk geen politiek bloed uitvloeien, gezien de paar maanden die nog resten tot de verkiezingen. Wel zal er mogelijk nog het nodige over worden gezegd in het debat later deze maand over het verzoek tot ontheffing van het ingezetenschap door wethouder Marco Oosterwijk (SGP).
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/wethouder-franzen-mag-zijn-termijn-afmaken en https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/wrevel-in-coalitie-over-ontheffing-voor-wethouder-