Vanaf half juli tot eind augustus worden op meerdere plekken op IJsselmonde zieken bomen verwijderd. Het gaat voornamelijk om zieke essen die lijden aan essentaksterfte en zieke wilgen die lijden aan de watermerkziekte. Deze zieke bomen hebben geen kans meer op herstel en zijn door hun ziekte kwetsbaarder en gevaarlijker. Zo kunnen er grote takken uit de bomen vallen, of kunnen ze zelfs spontaan omvallen. Om de gebieden veilig te houden, en omdat de zieke bomen vervangen worden door gezonde bomen van verschillende soorten, wordt de natuur sterker, robuuster en gezonder. Dit is goed voor de natuur, maar ook voor de toekomstige generatie mensen die van de gezonde bomen kunnen genieten.
Essenlaantje
De 51 essen in het bekende essenlaantje in het Oosterpark, Ridderkerk, lijden zichtbaar aan de essentaksterfte. Ondanks dat dit essenlaantje veel mensen aan na aan het hart gaat zijn de bomen niet meer te redden. Ze takelen zienderogen af en het laantje verdient nieuwe mooie bomen om een nieuwe laan te kunnen worden. Zo wordt komende winter, wanneer alle zieke essen deze zomer verwijdert zijn, een diverse mix van laanbomen geplant. Bomen die terugkomen zijn zoete kers, gewone esdoorn en winterlinde. In de periode van 15 juli tot 19 juli wordt het fietspad afgesloten. Fietsers worden omgeleid via de Oosterparkweg.
Veerplaat
In de bosvakken van de Veerplaat bij Zwijndrecht staan veel zieke essen. Veel van deze essen zijn al omgevallen doordat hun wortelsysteem aangetast en verzwakt is. Vanaf de tweede week van augustus zullen boswerkzaamheden plaatsvinden om de zieke essen te verwijderen. Dit zal ongeveer 3 weken in beslag nemen. In deze periode wordt het fietspad afgesloten en worden fietsers omgeleid via de Lindtsedijk. Na de werkzaamheden worden in de winter de bosvakken terug aangeplant met een diverse mix aan boomsoorten waaronder de winterlinde, haagbeuk, walnoot, fladderiep, zoete kers, veldesdoorn, ruwe berk en wintereik. Door de hoge diversiteit aan soorten is het bos minder kwetsbaar bij toekomstige bomenziektes.
Jan Gerritsepolder
48 wilgen in de Jan Gerritsepolder in Barendrecht lijden aan watermerkziekte. Deze wilgen worden vanaf half juli vervangen door een diverse mix aan boomsoorten. Zo komen er onder andere de winterlinde, populier, zwarte els, zoete kers en de gewone esdoorn voor terug. Het streven is om de nieuwe bomen voor het stormseizoen geplant te hebben.
Overige dode bomen
Naast de locaties die hierboven genoemd zijn, staan er over heel IJsselmonde nog enkele dode bomen die een gevaar kunnen opleveren voor recreanten, voetgangers of fietsers. Waar nodig zullen deze bomen worden verwijderd. Dit zal weinig tot geen overlast geven, en waar nodig zullen bomen worden vervangen.
Zorg voor gezonde natuur
Ondanks dat het tegenstrijdig lijkt is het soms nodig en belangrijk om zieke bomen te verwijderen. Zo verklein je de kans op de verspreiding van de ziekte naar andere bomen, en werken we aan een gezonde en toekomstbestendige natuur. Zo kunnen we allemaal, ook in de toekomst, blijven genieten van de mooie natuur op IJsselmonde.
Noodzakelijke boswerkzaamheden in Barendrecht en Ridderkerk
30 June 2025, 16:21 uur
Lokaal
