Zo kun je een dekking voor rechtsbijstand afsluiten

20 November 2023, 09:37 uur
Landelijk
mainImage

Veel ondernemers houden er geen rekening mee dat ze verzeild kunnen raken in een zakelijk conflict. Als dit ook voor jou geldt, heb je waarschijnlijk geen rechtsbijstandverzekering. Dit kan je uiteindelijk duur komen te staan, want je draait zelf op voor de kosten als je juridische hulp nodig hebt bij een zakelijk conflict. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering is dit niet aan de orde, want je verzekeraar dekt de kosten dan. Bovendien zorgen zij voor de juiste juridische hulp. Reden genoeg om alsnog een rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf af te sluiten. Om je hier een handje bij te helpen, vertellen wij je in deze tekst hoe je een dekking voor rechtsbijstand afsluit.

Breng je risico’s in kaart
Net als voor elke andere verzekering betaal je ook premie voor een rechtsbijstandverzekering. Dit is voor veel bedrijven reden om deze verzekering links te laten liggen. Baseer je keuze alleen nooit op de kosten, maar kijk naar de risico’s die je bedrijf loopt. Werk je bijvoorbeeld veel samen met leveranciers en heb je daarnaast verschillende afnemers? Dan is de kans op een conflict een stuk groter dan wanneer je slechts met een paar partijen samenwerkt. Producten kunnen dan te laat geleverd worden of niet aan de verwachtingen voldoen en bovendien kan een afnemer weigeren om een rekening te betalen.

Heb je personeel in dienst? Dan is een rechtsbijstandverzekering ook het overwegen waard. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar er kan vroeg of laat een conflict ontstaan met een werknemer. Iemand kan bijvoorbeeld een rechtszaak tegen je aanspannen om zijn ontslag aan te vechten. In dat In dat geval is het prettig als je een beroep kunt doen op juridische hulp. Je laat de afhandeling van de zaak dan over aan iemand die hier verstand van heeft, waardoor de kans op een goede afloop een stuk groter is.

Vraag direct een rechtsbijstandverzekering aan
Wie een dekking voor rechtsbijstand af wil sluiten, kan dit tegenwoordig vaak vanuit zijn luie stoel regelen. Het maakt in dat geval niet uit of het een rechtsbijstandverzekering zzp of voor je mkb-bedrijf betreft. Zolang je onder de omzetgrens van een verzekeraar blijft en het specialisme van je bedrijf niet om persoonlijk advies vraagt, kun je online een aanvraag indienen. Heb je de premie berekend en staat deze je aan? Doorloop dan de vervolgstappen en dien direct een aanvraag in. De verzekeraar buigt zich dan over je aanvraag en laat je binnen de kortste keren weten of je aanvraag is goedgekeurd en per wanneer je rechtsbijstandverzekering ingaat.

Dekking voor rechtsbijstand gaat niet altijd direct in
Omdat de dekking van een rechtsbijstandverzekering behoorlijk uitgebreid is, verwacht je misschien dat je direct goed verzekerd bent als je deze verzekering afsluit. Bij conflicten in het verkeer bij letsel door een ongeluk en over een overeenkomst die tijdens de verzekering is gesloten, is dit inderdaad het geval. In alle andere situaties geldt er een zogeheten wachttijd. Dit de benaming voor de periode waarin je nog niet verzekerd bent voor juridische hulp. Vaak gaat het om de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering. Ontstaat er tijdens de wachttijd een conflict? Dan ben je hier niet voor verzekerd. Daarnaast heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als het conflict voor het afsluiten van de verzekering ontstaan is, want dit is nooit verzekerd.