Het succes van een horecakeuken staat of valt met de juiste apparatuur. Alleen met goede apparatuur kan er snel, efficiënt en hygiënisch gewerkt worden. De koelwerkbank is hier een goed voorbeeld van. Met deze handige koeling heb je verse ingrediënten altijd binnen handbereik. In dit artikel lees je wat een koelwerkbank precies is en waarom het zo’n goede investering is.
Wat is een koelwerkbank precies?
In veel horecakeukens is een koelwerkbank te vinden. Dit is een lage koeling met een handig werkblad erop, speciaal ontworpen voor gebruik in professionele keukens. Hierbij kun je denken aan restaurants, bedrijfskantines, bakkerijen en cateringbedrijven. Door de combinatie van koeling en werkblad heb je de verse ingrediënten altijd binnen handbereik. Zo kan er efficiënt gewerkt worden. Koelwerkbanken zijn in allerlei uitvoeringen en groottes te krijgen. Van klein en compact tot grote koelingen van ruim twee meter breed.
Waarom een koelwerkbank een goede investering is
Een koelwerkbank is een goede investering voor iedere horecaondernemer. Dit zijn de vier belangrijkste voordelen.
1: Zo vers mogelijk
Een koelwerkbank helpt je om hygiënisch te werken en het eten zo vers mogelijk te houden. De koeling zit namelijk direct onder het werkblad, zodat het personeel telkens precies kan pakken wat ze nodig hebben. Er hoeven geen grote hoeveelheden uit de koeling gehaald te worden. Ze pakken alleen wat ze direct verwerken. Zo liggen ingrediënten nooit onnodig buiten de koeling.
2: Efficiënte workflow
Doordat de ingrediënten binnen handbereik liggen, hoeft er minder heen en weer gelopen te worden naar de grote koeling. Dit bespaart tijd en voorkomt dat het personeel elkaar in de weg loopt. Ook kun je met koelwerkbanken gemakkelijk verschillende stations creëren met specifieke doelen en de bijbehorende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan een saladestation en een vleesstation.
3: Efficiënt ruimtegebruik
Doordat je een koeling en werkblad in één hebt, wordt de ruimte efficiënt benut. En dat is in iedere professionele keuken welkom.
4: Zuinig in gebruik
Een moderne koelwerkbank is zuinig in gebruik. Ze bevatten technologieën die voor een maximale energie-efficiëntie zorgen. Daarmee bespaar je op de energierekening.
Welke verschillende soorten koelwerkbanken zijn er?
Er zijn verschillende soorten koelwerkbanken. Bij deze horeca groothandel kun je verschillende modellen bekijken.
Lades of deuren?
Je hebt de keuze uit koelingen met deuren of lades. Je kunt ook voor een combinatie gaan. Deuren zijn het handigst als je grotere producten en verpakkingen wilt koelen. Worden er juist veel kleinere items in de koeling bewaard? Dan zijn lades handiger omdat je dan ook gemakkelijk bij de achterste producten kan.
Poten of wieltjes?
Wil je de werkbank gemakkelijk kunnen verplaatsen? Dan kun je een model op wieltjes kiezen. Is verplaatsen niet nodig? Dan zijn gewone poten handiger.
Welk type koeling?
Je hebt de keuze uit verschillende koelmechanismen. Wordt de koeling vaak geopend? Dan is dynamische koeling de beste keuze. Gaat de deur niet vaak open? Dan is statische koeling voordeliger.
In het kort
De koelwerkbank helpt om snel, efficiënt en hygiënisch te werken. Bovendien helpt dit apparaat om de ruimte goed te benutten en kun je er handige werkstations mee creëren. Er zijn allerlei verschillende uitvoeringen te krijgen, dus voor iedere keuken is een geschikt model te vinden.
Waarom een koelwerkbank onmisbaar is voor iedere horecaondernemer
11 November 2025, 12:46 uur
Landelijk