Niemand zal het zijn ontgaan dat je het op de verpakking van allerlei koffieproducten zoals bonen vaak kunt zien staan, dark roast, of juist light. Hoewel iedereen het al eens gezien heeft, blijken maar weinig mensen te weten wat het precies inhoudt. Vaak wordt er gedacht dat het met de manier van branden te maken heeft, maar dat is niet helemaal waar. Er wordt namelijk gedoeld op hoelang koffiebonen precies worden gebrand. Des te langer dit proces duurt, des te donkerder de bonen zullen worden.
Wat maakt een koffie roast bijzonder?
Koffie wordt op allerlei verschillende manieren gebrand om zodoende een authentieke smaak aan iedere melange te kunnen meegeven. Dit is dus het proces waarin het verschil in smaak echt kan worden gemaakt, al begint deze natuurlijk al bij de kwaliteit van en het soort koffiebonen dat wordt gebruikt. Inmiddels zijn er vele verschillende soorten roasts, en komen er steeds meer bij met allemaal een eigen bijzonder vleugje smaak. Verder hieronder gaan we kijken wat momenteel de meest bekende en populaire soorten zijn.
Diverse gradaties voor koffie branden
In eerste instantie zullen de koffiebonen een groene kleur hebben. Dit is nog voordat ze worden gebrand. Aan de hand van hoe dit proces precies gaat plaatsvinden, zal er uiteindelijke een unieke mix van smaak, kleur en aroma ontstaan. Uiteindelijk zal dit de kwaliteit van de koffie gaan bepalen. De bonen zullen gaandeweg een stuk groter worden en veranderen dus van kleur, want ze zullen donkerder worden. Als dit is voltooid, kan aan de kleur de exacte gradatie gezien worden.
Verschillende soorten roast
Wanneer we koffie kopen, bijvoorbeeld in de supermarkt, zul je over het algemeen drie soorten roast tegenkomen. Dit zijn dark, light en medium. Daar zitten echter nog allerlei andere soorten tussen die op een specifieke manier zijn gebrand. Het verschil heeft vooral te maken met de temperatuur waarop dit gebeurd. Een aantal van de meest bekende roasts zie je hieronder.
French
Deze koffiebonen zijn erg donkerbruin, en worden gebrand op een temperatuur van 240 graden celsius, waarmee het een van de meest donkere varianten is. Dat merk je aan alles terug. French roast is namelijk erg sterk van zowel geur als smaak, en daarom wordt dit vaak gewaardeerd door de echte koffieliefhebbers. Mocht je echter liever wat lichtere koffie drinken, dan is dit voor jou misschien niet de ideale roast.
Full City
De Full City roast kunnen we enigszins vergelijken met de City roast, die zo nog aan bod komt, alleen is deze iets donkerder. De bonen zijn iets droger en er wordt gebrand op een temperatuur van 225 graden celsius. Het wordt vaak gebruikt voor espresso en heeft dan ook een verrassend pittig karakter. Wat Full City roast vooral bijzonder maakt is de pure smaak, een beetje vergelijkbaar met die van pure chocolade.
American
Deze roast wordt gebrand op 210 graden celsius. Het is daarmee een van de lichtste soorten en dat zie je terug aan hoe de bonen eruit zien. Dit zorgt voor een hele milde koffie die misschien iets minder geschikt is voor de echte fijnproevers. Voor mensen die wat minder lang koffie drinken of niet van al te sterke en overheersende smaak houden, is dit echter een meer dan prima optie.
Italian
Italianen vinden hun koffie maar al te belangrijk en zijn gek op een goede en sterke espresso. Vandaar dat een Italian roast de sterkste soort branding is die we noemen in de rijtje. Het gebeurd op 245 graden celsius en dat zorgt voor bijna zwarte koffiebonen die een beetje glimmen van de olie. Het is wellicht erg sterk voor mensen die het nog niet eerder hebben gedronken, maar heeft bijzonder veel karakter is wordt door de fijnproevers op handen gedragen.
Cinnamon
Dit is de lichtste variant in deze lijst, en daar is de naam weer van afgeleid. De bonen krijgen namelijk een kleur die aan kaneel doet denken, en zijn dus lichtbruin. Het is bovendien de enige soort in de lijst die wordt gebrand op een temperatuur van onder de 200 graden celsius, op 196 graden om precies te zijn. Het zorgt voor een wat zurige en drogere smaak dan andere roasts, maar is aan de andere kant wel weer een beetje nootachtig. Goede optie voor de beginnende koffiedrinker.
Vienna
Vienna roast wordt gebrand op 230 graden celsius en zit er dus een beetje tussenin. Dat zorgt wel voor bonen die we als dark zouden omschrijven. Het is daarbij wel een van de lichtere varianten van de dark roasts. Dat wil echter niet zeggen dat het niet sterk en vol is van aroma. De smaak prikkelt zeker de zintuigen en daarom zijn veel mensen gek op Vienna roast.
City
City roast is de eerste gradatie die we als medium kunnen omschrijven. Dit kun je zien aan de bruine kleur, die een beetje tussen licht en donker in zal zitten, zoals met melkchocolade. Toch zorgt dit voor een vrij bijzondere en wat zoetige smaak, wat vaak een breed publiek aan koffiedrinkers aanspreekt. City roast wordt gebrand op 219 graden celsius en de smaak doet tevens een beetje aan karamel denken.