Simons: uithaal van Yeşilgöz brengt me in gevaar

23 November 2022, 18:49 uur
Landelijk
mainImage
ANP

BIJ1-leider Sylvana Simons vindt dat minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz haar "in gevaar" gebracht heeft met de "leugen" dat ze alle politieagenten heeft beticht van racisme. "Wat kan er gebeuren op het moment dat een politieagent doordraait en denkt: die vrouw, die politica, die staat mij te framen", zegt het Kamerlid. Ze zegt dat het vaker is gebeurd dat "politieagenten met hun dienstwapen over de schreef zijn gegaan".

Simons en Yeşilgöz voerden dinsdag een verhitte discussie over het geweld tegen activisten die in Staphorst wilden protesteren tegen Zwarte Piet. Deze betogers worden volgens Simons al jarenlang en op verschillende plekken in het land slachtoffer van geweld, "hetzij door de politie zelf, dan wel door omstanders gefaciliteerd door de politie die niets doet". Ze vroeg om een breed onderzoek. Yeşilgöz vindt dat nu niet nodig, en vatte Simons verhaal op als een beschuldiging van racisme aan alle 60.000 politiemedewerkers.

"Ik denk niet dat er 60.000 racisten bij de politie werken", zegt Simons een dag later tegen ANP. Maar: "Je kunt niet ontkennen dat er structureel racisme komt bovendrijven bij de politie en dat daar niet tegen geageerd wordt". Het Kamerlid vindt dat de minister zich schuldig maakt aan "gaslighting" (het bewust verspreiden van onwaarheden) en daarmee "60.000 bewapende mensen tegen mij in het harnas" jaagt. "En die 60.000 mensen zijn toevallig mensen met héél veel bevoegdheden om te doen wat ze willen. En als ze willen schrijven ze er daarna ook nog een vals proces-verbaal over en liegen ze tegen de rechter."

Simons is niet van plan om in te gaan op de uitnodiging van politiecommissaris Wietske van den Broek-Muller van de politieregio Zeeland-West-Brabant. In een LinkedIn-post beschuldigt de politievrouw Simons van stemmingmakerij en bekritiseert ze Simons' toon. Ze stelt ook voor dat het Kamerlid een keer komt meelopen om te zien hoe moeilijk het werk van agenten is.

"Ik ben regelmatig te gast geweest bij de politie. Bij de politieacademie, ik ben op de schietbaan geweest. Ik heb ook heel veel agenten in mijn persoonlijke omgeving. Sterker nog: ik heb heb heel veel mensen die bij de politie werken binnen mijn partij", aldus Simons. "Ik ben niet tegen politieagenten, ik heb politieagenten binnen mijn familie." Haar opmerkingen moeten gezien worden als "systeemkritiek". "Als ik agent zou zijn, dan zou ik willen dat alle agenten in het korps die hetzelfde uniform dragen als ik zich gedragen. Daar moet de focus van deze mensen op liggen."


Door: ANP