mainImage

Remkes: verhoudingen in stikstofoverleg nog steeds broos

5 oktober 2022, 13:26 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De verhoudingen tussen onder meer boeren en het kabinet zijn nog steeds "buitengewoon broos". Het vertrouwen is "nog niet hersteld", zegt stikstofbemiddelaar Johan Remkes bij de presentatie van zijn langverwachte rapport. Volgens hem heeft een deel van de boeren het gevoel "als verliezer in het verdomhoekje te worden gezet".

Remkes werd aangesteld om het vastgelopen gesprek tussen het kabinet en de landbouwsector vlot te trekken. De VVD'er verwacht dat de landbouwsector "niet blij" zal zijn met zijn stikstofrapport. De bemiddelaar adviseert vast te houden aan 2030 als jaar om de helft minder stikstof uit te stoten, iets waar boeren fel tegen gekant zijn. Ook moet volgens Remkes de optie er zijn om bedrijven gedwongen uit te kopen.

Maar ook het kabinet zal niet enthousiast reageren op zijn bevindingen, verwacht Remkes: "Ik ben kritisch op het gevoerde beleid." Hij vindt dan ook dat de zogeheten 'kritische depositiewaarde', die bepaalt hoeveel stikstof mag neerslaan in natuurgebieden, uit de wet moet. Deze waarde is boeren een doorn in het oog.

Er hangt veel af van het stikstofrapport van Remkes. Het kabinet heeft gezegd te wachten op zijn bevindingen voordat het verder gaat met het uitvoeren van het stikstofbeleid. Later komt het kabinet met een inhoudelijke reactie. Volgens hemzelf zijn de verwachtingen "te hoog opgeschroefd". Het kabinet liet het vervolg van haar stikstofaanpak afhangen van de bevindingen van de stikstofbemiddelaar.

Daarover had Remkes voordat hij aan zijn klus begon al "gemengde gevoelens". Het schrijven van een rapport "met aanbevelingen over de hele aanpak verhoudt zich slecht tot de politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid", vindt hij. Volgens Remkes werd de reikwijdte van zijn rapport na ieder gesprek met organisaties "verder opgerekt".


Door: ANP | Foto: ANP