Last van vocht, schimmel of waterschade in huis? Dan kunnen de dakgoten of de regenpijp de boosdoener zijn. We vertellen hoe je twee veelvoorkomende situaties kunt herkennen en hoe je met de dakgoot schoonmaken zulke problemen kan voorkomen.
Situatie 1: Verstopte dakgoot
Een dakgoot die helemaal verstopt is, valt makkelijk te herkennen. Het water loopt er dan overheen. Maar natuurlijk ben je er liever eerder bij. Voor veilig wonen is het dan ook van belang dat je weet wat de eerste tekenen van een verstopping zijn. Zo kun je snel actie ondernemen.
Dit zijn drie signalen dat er sprake kan zijn van een verstopping:
De buitenmuur onder de dakgoot is vochtig nadat het geregend heeft.
In de dakgoten groeien gras en plantjes.
Er vliegen muggen en vliegjes rond de goten.
De gevolgen
Als je niks aan een verstopping van je dakgoten of regenpijp doet, kan dat tot allerlei narigheid leiden. Omdat het water niet meer netjes afgevoerd kan worden, komt het terecht op plekken waar je het niet wil hebben. Met veel overlast en zelfs mogelijke schade tot gevolg. Denk aan houtrot, schimmel, vochtige buitenmuren, loslatende specie en lekkages in huis. Ook kunnen de dakgoten door een verstoppingen ernstig beschadigd raken. Je moet ze dan laten vervangen en dat kan prijzig uitpakken.
De oplossing
Maak een verstopte dakgoot zo snel mogelijk schoon. Als je liever niet zelf op de ladder staat, schakel dan een erkende loodgieter in of abonneer je op een dakgootservice.
Situatie 2: Lekkende dakgoot
Met oude dakgoten maak je meer kans op een lekkage. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij slecht gesoldeerde naden. Ook als er geen expansiestukken in de dakgoot zijn gebruikt, kan er schade ontstaan. De goten kunnen dan door veranderende weersomstandigheden scheuren. Ook opgehoopt vuil en water kunnen de goten beschadigen.
Lekkage opsporen
Als je een lekkage in de dakgoot vermoedt, is het zaak om deze op te sporen. Laat op een droge dag wat water (eventueel met kleurstof) in de dakgoot lopen en kijk waar het lekt. Inspecteer ook meteen de dakgoot van dichtbij. Roestige plekjes en kleine scheurtjes kunnen een lekkage veroorzaken.
Heb je vastgesteld dat er sprake is van lekke goten? Bel dan zo snel mogelijk een loodgieter om deze te verhelpen. Lekke dakgoten zijn vaak te wijten aan slecht onderhoud. Met een jaarlijkse onderhoudsbeurt hou je dan ook een hoop ellende buiten de deur.
Tip: Plaats een bladvanger
Naast periodieke reiniging van je dakgoten, kan het ook verstandig zijn om een bladvanger te plaatsen. Dit is een speciaal soort gaas dat je aan je goten kunt bevestigen. Het zorgt ervoor dat de bladeren op het gaas blijven liggen terwijl het regenwater goed afgevoerd wordt. Let wel: de bladeren moet je nog steeds periodiek van het gaas verwijderen.
Problemen met de dakgoot? Zo los je het op!
21 April 2021, 15:19 uur
Landelijk