Net begonnen als zzp'er? Overweeg dan deze verzekeringen

23 August 2024, 11:05 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Ben je onlangs aan de slag gegaan als zelfstandige zonder personeel? Dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Als starter heb je waarschijnlijk nog geen ruime buffer opgebouwd, dus een financiële tegenvaller kun je dan echt niet gebruiken. Gelukkig kun je je hiertegen beschermen met zakelijke verzekeringen. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
We trappen dit artikel af met misschien wel de belangrijkste verzekering voor startende zzp’ers. Zoals je vast wel weet, hoef je als ondernemer niet te rekenen op een uitkering van de overheid als je arbeidsongeschikt raakt. Dat is een van de grote verschillen tussen ondernemers en mensen in loondienst. Werk je namelijk in loondienst, dan kun je in aanmerking komen voor een uitkering, wanneer je bijvoorbeeld door ziekte lang niet kunt werken. Als ondernemer kun je dat niet.
Daarom is het als ondernemer zaak om een financiële buffer op te bouwen voor het geval dat je zonder inkomsten komt te zitten. Heb je nog niet zo’n buffer opgebouwd – bijvoorbeeld omdat je pas net als zelfstandige werkzaam bent – dan kan de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp een hele verstandige zet zijn. Hiermee kun je namelijk een uitkering krijgen van je verzekeraar.
Ben je verzekerd met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kun je bijvoorbeeld bij een langdurige ziekte of zwangerschap maandelijks een bedrag uitbetaald krijgen. Daarmee kun je de rekeningen blijven betalen, terwijl er geen geld meer binnenkomt vanuit je bedrijf.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De tweede zakelijke verzekering die goed van pas kan komen voor startende zzp'ers, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met deze verzekering bescherm je jezelf tegen de financiële gevolgen van schade die je tijdens het werk aanricht aan anderen of de spullen van anderen.
Stel dat je tijdens het werk een dure camera van een klant stuk laat vallen op de grond. Dat doe je natuurlijk niet expres, maar je kunt wel aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Je zult de schade dan moeten vergoeden aan de klant. Ben je echter verzekerd met een AVB, dan kan je verzekeraar dit voor je betalen. Zo hoef jij geen aanspraak te maken op je financiële buffer of spaargeld.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De laatste verzekering die we willen bespreken, is met name relevant voor ondernemers die een beroep uitoefenen waarbij hun werk van grote impact kan zijn op de financiële resultaten van klanten. Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je namelijk beschermd tegen schadeclaims van klanten die financiële schade hebben geleden doordat jij een fout hebt gemaakt in het uitvoeren van je beroep. Financieel adviseurs, advocaten en notarissen bijvoorbeeld, zijn wettelijk verplicht om zich met een BAV te verzekeren, om te voorkomen dat ze opgezadeld worden met schulden door grote schadeclaims.