mainImage

Nederlanders verdeeld over komst azc in gemeente

29 juli 2022, 12:14 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Circa een op de drie Nederlanders (34 procent) ziet het zitten als er een asielzoekerscentrum in hun gemeente (bij)komt. Tegelijkertijd vindt een even groot deel (35 procent) dat niet oké. Dat meldt Ipsos, die een representatieve steekproef deed onder meer dan duizend stemgerechtigde Nederlanders.

De rest van de ondervraagden weet het niet, of blijft neutraal. De steekproef is uitgevoerd tussen 22 en 25 juli dit jaar. "De resultaten laten zien hoe verdeeld Nederland is over de vraag hoe om te gaan met de asielcrisis", aldus Ipsos.

Het onderzoeksbureau heeft de Nederlanders ook gevraagd "of er überhaupt nieuwe asielzoekerscentra moeten komen". Daarop antwoordt 44 procent van de Nederlanders nee. Iets meer dan een kwart (27 procent) vindt dat wel een goed idee en de rest weet het niet, aldus Ipsos.

Daarnaast is ongeveer de helft van de Nederlanders (49 procent) het ermee eens dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning geen sociale huurwoning mogen krijgen zolang er een woningtekort is. Zo'n kwart van de ondervraagden (23 procent) vindt dat dat wel moet kunnen, zo meldt Ipsos.

 


Door: ANP | Foto: ANP