mainImage

MH17-proces gaat verder

28 september 2020, 08:54 uur
Landelijk

Vanaf maandag is het Justitieel Complex Schiphol opnieuw gereserveerd voor het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17. Hoewel er voor dit blok twee weken zijn uitgetrokken, liet de rechtbank vooraf al weten dat er waarschijnlijk slechts enkele dagen benut gaan worden.

Het proces is momenteel nog in de inleidende fase. De rechtbank op Schiphol heeft zittingsblokken tot in ieder geval eind volgend jaar gereserveerd voor dit megaproces.

De voortgang van de verdediging staat deze week op het programma. Van de vier verdachten is Oleg Poelatov de enige die zich door Nederlandse advocaten laat verdedigen. De andere drie - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - hebben niets van zich laten horen. Poelatov woont het proces zelf niet bij.

De advocaten van Poelatov lieten tijdens de laatste zitting eind vorige maand weten dat zij van plan waren "op betrekkelijk korte termijn" naar Rusland te gaan om hun cliënt te bezoeken. Dat was tot nu toe lastig in verband met de coronacrisis. Of het bezoek is gelukt, wordt maandag duidelijk. Ook wordt over mogelijke aanvullende onderzoekswensen gesproken.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, waaronder bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven. Een door de Nederlandse justitie geleid internationaal onderzoek leidde tot de aanklacht tegen de vier verdachten.


Door: ANP | Foto: ANP