Meerderheid Tweede Kamer wil accijnsverhoging schrappen

18 September 2023, 18:10 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Een Kamermeerderheid wil de voorgenomen accijnsverhoging op benzine en diesel terugdraaien die per 1 januari zou ingaan. Een liter benzine zou dan 21 cent duurder worden. Een Kamermeerderheid steekt daar nu dus een stokje voor, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. "Mijn inzet is heel duidelijk: ik wil dat we deze kostenstijging tegengaan", zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans.

Afgelopen juli gingen de brandstofprijzen al flink omhoog, omdat een deel van de accijnskorting die het kabinet had ingesteld na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, werd geschrapt. Vanaf januari 2024 zou de rest van de korting op de accijns komen te vervallen. Daar zou nog een inflatiecorrectie bovenop komen waardoor een liter benzine in totaal 21 cent duurder wordt.

Een Kamermeerderheid van VVD, PVV, SP, BBB, FvD, DENK, Fractie Den Haan, BVNL en JA21 wil de accijnsverhoging nu van tafel. Zij zullen daar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen - aankomende woensdag en donderdag - voor pleiten, aldus RTL Nieuws.

 


Door: ANP