Is een VCA certificatie verplicht?

10 March 2023, 11:56 uur
Landelijk
mainImage
PR

De VCA is in vooral de bouwwereld één van de meest gebruikte certificeringen. VCA staat voor ´Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers´. Wanneer een aannemer de beslissing neemt om een VCA certificatie aan te vragen, dan heeft dit invloed op de gehele bedrijfsvoering. Het is namelijk niet alleen een checklist met punten waaraan aannemers moeten voldoen. Ook de medewerkers moeten een VCA certificaat behalen. De vraag kan zowel door de werknemer als de aannemer gesteld worden: ´is een VCA certificatie wettelijk verplicht?´
 
De Arbowet is wel verplicht
 
De VCA is wettelijk niet verplicht voor bedrijven. Daarentegen is er wel de Arbowetgeving. De Arbowet is wel een verplichting en niet alleen voor aannemers, maar voor alle werkgevers. Door middel van de Arbowet, wordt de werkgever verantwoordelijke gesteld voor een veilige werkvloer voor de medewerkers. Wanneer je als werkgever niet of niet volledig aan de Arbowet voldoet, dan kan je dit hoge boetes opleveren. Nog erger is het als er een bedrijfsongeval plaatsvindt en blijkt dat je je niet aan de Arbowet hebt gehouden. Hoewel niet verplicht, heeft de VCA een link met de Arbowet. Wanneer je als bedrijf de VCA certificatie invoert, dan voldoe je automatisch ook aan een groot deel van de Arbowetgeving. Wil je aan de Arbowet voldoen? Dan doe je er juist goed aan om de VCA in te voeren.
 
Veel gevraagd in de bouwbranche
 
Wanneer je als aannemer of werknemer in de bouwbranche actief bent, dan kom je eigenlijk niet onder een VCA uit. Wil je als aannemer een opdracht binnenhalen? De meeste opdrachtgevers stellen hierbij het in bezit zijn van een VCA certificering als één van de eisen. Ook bij het aannemen van nieuwe personeelsleden in de bouw, wordt de werknemer steeds vaker gevraagd of hij/zij in het bezit is van een VCA certificaat. Heeft je huidige werkgever geen opleiding voor je geregeld? Volg hier een VCA opleiding, zodat je overal in de bouw terechtkunt met je VCA certificaat. Met dit certificaat ben je exact op de hoogte van alle regelgeving rondom veiligheid, gezondheid en milieu en voorkom je onveilige en ongezonde situatie op de werkvloer. Niet alleen goed voor jezelf, zeker ook voor je collega´s.
 
Hoe krijg je een VCA certificatie?
 
Zoals de naamgeving al aangeeft, moet je als werkgever aan een checklist voldoen om veilig en gezond te werken. Het belangrijkste punt van deze checklist, is bewustzijn bij je werknemers creëren door middel van een VCA opleiding. Als jij VCA gecertificeerd wilt worden, dan moeten al je medewerkers een VCA opleiding volgen. Voor de meeste medewerkers gaat het om een opleiding VCA Basic. Voor leidinggevenden is er VCA VOL. Voor de opleiding is geen vooropleiding nodig, iedereen kan een opleiding volgen en dus ook veilig bij jou werken.