Huizenbezitters willen belastingverlaging voor betaalbare energie

19 September 2023, 19:41 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Verlaag de energiebelasting en maak een noodplan voor het geval de energieprijzen weer stijgen, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) in een reactie op de prinsjesdagplannen van het kabinet. De organisatie van huizenbezitters waarschuwt dat de energierekening voor veel mensen met een middeninkomen onbetaalbaar dreigt te worden.

"Iedereen gaat volgend jaar een fors hogere energierekening betalen omdat de energiebelasting en netbeheerkosten stijgen, terwijl tegelijkertijd het prijsplafond en diverse compensatiemaatregelen vervallen", licht directeur Cindy Kremer toe.

Volgens haar ontbreekt een noodplan voor middeninkomens als de energieprijzen weer flink gaan stijgen. De energieprijzen gingen vorig jaar namelijk flink omhoog nadat Rusland Oekraïne binnenviel. VEH wil dat niet alleen lagere inkomens gebruik kunnen maken van het Tijdelijke Noodfonds Energie, maar ook middeninkomens. Een lagere belasting op energie moet volgens Kremer voorkomen dat met de verruiming meer mensen het noodfonds nodig hebben.

Woning verduurzamen

Huiseigenaren moeten wat haar betreft meer geholpen worden als ze hun woning willen verduurzamen. "Daarmee worden zij minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en kan de energierekening omlaag." Zo hebben zij ook minder last van hoge energieprijzen.

Verder wil VEH dat het voor meer mensen mogelijk wordt om betaalbaar een eigen huis te bezitten. Daarom moeten er meer woningen bij worden gebouwd, bouwprocedures moeten korter en de bouwkosten omlaag. Ook moeten afspraken worden gemaakt over lagere grondprijzen op plekken waar woningen moeten komen, aldus VEH.

 


Door: ANP