Hoekstra na klimaatexamen nog niet zeker van steun EU-parlement

3 October 2023, 09:04 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie te worden. De sociaaldemocraten en de groenen, op wiens steun hij lijkt aangewezen, twijfelen nog. Het parlement neemt meer tijd voor zijn beslissing.

Hoekstra probeert het vertrouwen te winnen van een tweederdemeerderheid in het parlement. Hij deed ook tijdens een ondervraging door Europarlementariërs maandagavond weer een aantal toezeggingen, met name aan de sceptische linkervleugel. Maar die wil onder meer stelliger horen dat de EU tegen 2040 al bijna klimaatneutraal wordt en dat de commissie het uitbannen van fossiele subsidies gaat afdwingen.

De tijd dringt voor Hoekstra om te kunnen beginnen aan een van de belangrijkste taken die op hem wachten. Het voltallige parlement zou hem donderdag de zegen moeten geven om hem genoeg tijd te gunnen voor het voorwerk voor de cruciale klimaattop in november. Daar zou hij de belangrijkste vertegenwoordiger zijn van de EU, die op de top andere grootmachten op sleeptouw wil nemen.

De voormalige CDA-leider en buitenlandminister heeft al wel de zegen van zijn politieke geestverwanten van de EVP, de grootste partij in het parlement. Ook de liberalen, de derde in grootte, steunen hem. Maar de sociaaldemocraten dubben nog en de groenen hebben aanvullende vragen.

 


Door: ANP